wtorek, 11 września 2012

Golonka na kapuście ! Jadło Bogów




Biegnę poprędce z nowym przepisem , a raczej z pomysłem na obiad ,

bo jakoś  się zaniedbałam z bogiem , ale to przez ten remont , przez to ,że aż mi szkoda w tej kuchni gotować , bo taka śliczna ,że nic tylko bym na nią patrzyła :)


ale dość z tym trzeba się wsiąść do roboty i przyłożyć się do bloga .


po kilku dnia żywienia się podczas remonty samymi gotowcami , mąż zapragnął ,za zwieńczenie dzieła kuchennego, jego największej słabość kulinarną , GOLONKĘ!! :)


 ja swego czasu próbowałam zrobić golonkę sama w domu , kombinowałam z peklowaną, nie peklowaną , wędzoną, gotowałam , najpierw gotowałam potem podpiekałam , czasami tylko piekłam , ale efekt , zawsze ale to zawsze był marny.....nic, widocznie  golonka to nie moja specjalność.:(


Aż pewnego dnia kolega( Paweł dzięki) oświecił mnie , ze kupuje gotową Golonkę ale zawsze w Lidlu i tylko ja podpieka i jest doskonała , no więc i ja postanowiłam tak zrobić , zakupiłam 2 golonki gotowe w Lidlu  , są juz gotowe go jedzenia ,  wystarczy odgrzać lub zapiec ok 40 min żeby skórka zrobiła się chrupka ( szkoda ,ze cena tej  golonki jest taka powalająca) ,
 ale ten smak jest równie powalający i godny od czasu do czas każdych pieniędzy.......przekonajcie się sami


jeśli  ktoś z Was ma sprawdzony przepis na golonkę pieczoną ,  proszę  podzielcie  się w komentarzach:)będę wdzięczna :)

więc teraz kiedy nachodzi Nas ochota na Golonkę  pędzę do Lidla po Golonkę i............kapustę kiszoną  , bo czy kapusta nie pasuje do golony? pasje i to idealnie !!!!!,

robimy tak:

naczynie żaroodporne wysmarowujemy oliwą , wkładamy na dno pół kilo kapusty kiszonej ( jeśli jest za słona przelewamy wodą ) , kapustę posypujemy kilkoma szczyptami przyprawy do kurczaka ( tak tak , to nie żart , kapusta nabiera genialnego smaku) ,
na wierzch wykładamy Golonkę i zapiekamy ok 45 min w 180 stopniach do uzyskania pożądanej chrupkości skórki ,

 podajemy z pieczywem, musztardą , bądź  z czym kto lubi ......SMACZNEGO

POLECAM , JADŁO BOGÓW ;)

3 komentarze:

  1. Tej z Lidla nie jadłam,a le zrobiłam kiedyś Mężuśkowi taką w kapuście ...zajadła, aż mu się uszy trzęsły:) pozdrawiam Jola

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na fotkach przepięknie i smacznie, przepis wydaje mi się także że jest bardzo dobrze skomponowany. Sama robiłam te danie na dziesiątki sposobów przez co coś mogę o nim powiedzieć. Ostatnio próbuję z różnymi dodatkami smakowymi i szukam zawsze nowych inspiracji. Jeśli ktoś by chciał kilka pomysłów to może coś takiego się przydać http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-golonke/ od siebie jeszcze polecam dodanie gruszki, kurek lub choćby lepszego wina. Także piwo imbirowe jest genialne do dodania barwy smaku. A może ktoś poleci jeszcze jakieś inne mniej typowe dodatki jakie są sprawdzone i dobrze smakują?

    OdpowiedzUsuń