niedziela, 8 grudnia 2013
Zupa gulaszowa z makaronem typu ryż.
Przymierzałam się do tej zupy dość długo , jakoś zawsze okazywało się , że albo nie mam jakiegoś składnika albo w ostatniej chwili gotował cos innego.
W końcu postanowiłam ugotować ją na ten weekend ponieważ zapowiadało się on dość intensywnie to chciałam mieć przygotowane coś co po powrocie do domu tylko odgrzeje i będziemy się delektować obiadem.
I teraz biję się w pierś :) , że tak długo kazałam tej zupce czekać w kolejce do wypróbowania , bo jest genialna , naprawdę cudowna .
Gęsta , sycąca , pikantna , doskonała....
Jest tez bardzo łatwa do zrobienia bo w zasadzie wszystko wrzuca się do gara i pozawala potrawie samej się robić.
0,5 kg mięsa na gulasz
2 cebule
1 papryka czerwona
puszka pomidorów krojonych
papryka czerwona słodka i ostra do smaku
sól , pieprz , zioła prowansalskie
pół szklanki makaronu typu ryż Czanieckiego
łyżka margaryny
2 litry bulionu , ja użyłam z kostki
margarynę rozpuszczany dodajemy do niej cebule pokrojona dość drobno , chwilkę przesmażamy , następnie dodajemy mięso i ponownie przesmażamy , dodajemy paprykę słodka i ostrą wd smaku , ale papryki powinno być dużo i smażymy , uważając aby papryka nam się nie przypaliła bo wtedy potrawa będzie gorzka , solimy , pieprzymy , dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich , wlewamy pomidory z puszki i dosypujemy drobno posiekana paprykę czerwona , zalewamy bulionem gotujemy na małym gazie ok godziny , po tym czasie wsypujemy do zupy makaron i gotujemy jeszcze całość ok 15 min , na koniec ewentualnie doprawiamy do smaku , ja podałam z bagietką czosnkową , wyszło rewelacyjnie , POLECAM !!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)
OdpowiedzUsuńZapraszam http://jusia-part1.blogspot.co.uk/2013/12/liebster-award.html
Jusia
na pewno smaczna
OdpowiedzUsuń