poniedziałek, 11 marca 2013
Carbonara !
Podjełam współpracę z makaronami czaniecki więc teraz pewnie na moim stole częściej będą gościć makarony.
W sumie tych makaronów nawet nie trzeba za bardzo przedstawiać , większośc je zna i ceni ,
ja tez ,od dawna , dlatego tak bardzo mnie cieszy ta współpraca.
Na pierwszy ogien poszła carbonara , ktorą oboje z mężem uwielbiamy, kremowy sos , otulający makaron to jest to !!
Nie dość ,że bardzo szybka do zrobienia to jeszcze dziecinnie łatwa.
makaron spagetti
20dkg boczku lub szynki wędzonej
cebula \śmietanka 30% 200 ml
parmezan
2 żółtka
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na głębokiej patelni zeszklić pokrojona w kostkę cebule, dołożyć boczek i smażyć do momentu aż wytopi się tłuszcz z boczku.
Dodajemy do usmażonego boczku makaron, mieszamy razem.
Do miski wlać śmietankę, przyprawy , wyciśnięty czosnek, parmezan oraz żółtka- roztrzepujemy wszystko razem .
Przelewamy sos do patelni z makaronem i boczkiem, mieszamy cały czas aż sos połączy sie z całością i zgęstnieje
Całość posypujemy świeżą natka pietruszki, jeśli ktoś lubi może dodatkowo posypać wierzch parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Właśnie ten obiad za mną chodzi, ale mam takiego lenia, że najchętniej wprosiłabym się do Ciebie na obiad:) Gratuluję współpracy i czekam na kolejne dania z makaronem! :D Ps. Fajne zmiany wprowadziłaś:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze znam makarony czanieckie. Są naprawdę świetne, a nitki do rosołu najlepsze na świecie:) ... co do carbonary zaś to jeszcze przede mną:) bużka Izuś:)pozdrawiam JOla
OdpowiedzUsuńA ile tego parmezanu?
OdpowiedzUsuń