poniedziałek, 14 czerwca 2010

Crumble czyli owoce pod kruszonką ...


Crumble brzmi tajemniczo , i dość dostojnie, a za tą nazwą kryje się nic innego jak owoce zapiekane pod kruszonką,
Ostatnio na blogach internetowych był prawdziwy szał na ten deser robiony z rabarbarem , ale ja rabarbaru nie lubie więc cierpliwie czekałam na truskawki i ...doczekałam sie!!
Są , odpowiednio słodkie i genialnie  czerwone.
Nie pozostało mi więc nic innego jak zrobić ten pyszny deser , robi się go dosłownie  w 5 min , nie licząc czasu pieczenia oczywiście.
No i najfajniejsze jest to ,że możemy użyć dokładnie każdych owocow jakie mamy i lubimy , truskawki , maliny , jeżyny , śliwki , morele , jabłka ....mrożone lub świeże.

Aromat pieczonych truskawek roznosił sie po całym domu , zwariować można było od tego oczekiwania , ale warto czekać bo efekt końcowy jest genialny !
Pieczone truskawki ktore puściły troche soku , połączone z chrupiącą, delikatną , słodką kruszonką no czego można chcieć więcej od deseru??
 no może jeszcze gałka lodow na wierzch??

kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki
opcjonalnie , kokos, płatki migdałów( następnym razem dodam koniecznie , dziś niestety nie miałam)

wszystkie składniki zagnieść  aż sie połączą , owoce włożyć do naczynia do zapiakania lub kokilek wierzch posypać obficie kruszonką , wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na jakieś 20-30 min , do czasu aż kruszonka zacznie sie brązowić.SMACZNEGO!

4 komentarze:

  1. O tak, crumble jest przepyszne. Takie truskawkowe to juz prawdziwa rozpusta :) A z dodatkiem lodow smakuje wrecz oblednie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam jeszcze ciepłe crumble... pycha!

    OdpowiedzUsuń
  3. nieustannie lubię ta kruszonkową prostotę. o każdej porze roku i z każdymi owocami.

    OdpowiedzUsuń
  4. Słodkie, owocowe i jeszcze ta kruszonka...jak się tu nie skusić? :)

    OdpowiedzUsuń