poniedziałek, 7 czerwca 2010

Czerwone piersi z kurczaka ...


Uwielbiamy ten przepis , jest mega szybki , łatwy i w sumie jedyną pracą jaką trzeba wykonać jest zrobienie marynaty i wsadzenie na noc do niej części kurczaka .
Rewelacyjne są też udka zrobione w ten sposób , ale o udkach innym razem ,
Dziś  czast na biust kurzy :)
Mięsko tak przyżądzone jest super w smaku , i do tego soczyste i zawsze tak samo rewelacyjnie zaskakuje  gości jego kolor.
Najlepiej oczywiści smakuje z jakąś surowką , ryżem , lub kus-kusem , ale jak widac na zdjęciu ,wersja dla mojego męża musiała być z  ziemniakami

Przepis ten mam z forum "czarna Oliwka" , podawała go tam pewna Gosia i  przepis ten królował jako "kurczak po gosiaczkowemu", natomiast u mnie w domu przyjeło sie , ze jest to "czerwony kurczak "odkąd na wierzch rozsmarowuję  ajvar (pasta paprykowa  z bakłażanami)

marynata na 4 piersi z kurczaka:

4 łyzki oliwy , lub oleju
1 łyzka sosu sojowego
2 łyżki octu
3 łyżki ketchupu
1 łyzka musztardy
czosnek do smaku
ulubione zioła
ajvar

wszystkie składniki marynaty wymieszać ze sobą  dokładnie( nie dodawać ani pieprz , ani soli) , do marynaty włozyć 4 piersi  z kurczaka dokładnie wmasować marynate i odstawić do lodówki na min 2h , najlepiej na całą noc , następnie ułożyć  zamarynowane piersi na plasze do pieczaenia , lub w naczyniu żaroodpornym i wierz posmarować ajvarem ok łyżka tej pasty na każda pierś , piec do uzyskania złoto-czerwonego  koloru , jakieś 30 min w 180stopniach,  SMACZNEGO !

3 komentarze:

  1. wygląda bardzo ciekawie:) a w lodówce została resztka ajvaru przywiezionego przez znajomych z Chorwacji:)pozdrawiam Izuśko

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorek ma świetny;)) Na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń