sobota, 3 lipca 2010

Warkocze z polędwiczek wieprzowych...

Warkocze z polędwiczek , pięknie brzmi , pięknie wygląda i jest mega smaczne i co najwazniejsze szybkie w przygotowaniu !

Zresztą co tu dużo mówić polędwiczki wieprzowe są bardzo wdzięcznym mięskiem ( są kruche i szybko sie je przyżądza),  niestety z racji ceny nie podawanym u mnie za często , ale myślę , że i to się zmieni bo cena ich jest coraz bardziej dostępna , (ok 25 zł/kg)

Inspiracją do zrobienia tych polędwiczek był jeden z programów "Brodzik od kuchni"

Zakupiłam więc polędwiczki i zaplotłam ( rozcina się każdą polęwiczkę na 3 części zostawiając od grubszej strony jakieś 2 cm nie rozcięte i zaplata się warkocz , koniec spina się wykałaczką żeby się nie rozplotła),zamrynowałam na noc w oleju, papryce , czosnku , nastepnego dnia tylko posoliłam, popieprzyłam posmarowałam musztardą i usmażyłam na patelni , efekt możęcie podziwiać sami .SMACZNEGO

10 komentarzy:

  1. Wygląda wspaniale! Ja też taki warkocz kiedyś robiłam, a wypatrzyłam go wtedy w miesięczniku Kuchnia. Przepis był zamieszczony w ramach całego artykułu o naszym statku pasażerskim "Stefan Batory". Kuchnia jaką serwowano w czasie długiego rejsu przez Atlantyk była ponoć najwyższej klasy. Jednym z dań popisowych były właśnie warkocze z polędwiczek podawane z sosem z sera pleśniowego. Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki warkocz wygląda fantastycznie :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pięknie i smakują zapewne niezrównanie. Dziękuję za pomysł na rodzinną kolacyjkę :)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, aż zaniemówiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. strasznie fajny pomysł. myślałam, że zaplatane to tylko pieczywo może byc ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja wiedza co do zaplatania też ograniczała się do chałek...niesamowite!

    OdpowiedzUsuń
  7. o kurcze! ale jak TY to tak zaplotłaś? :P hi hi bomba, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne te warkocze:) oj cudowną kuchareczkę ma Twój mężus w domu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super! Nie sądziłam, że mięso można w taki fajny sposób podać! Przepis zachowany;)

    OdpowiedzUsuń
  10. apetyczne mięsko, bardzo ładnie wygląda taki warkoczyk

    OdpowiedzUsuń