środa, 6 kwietnia 2011

Gulasz drobiowy ...:)

Uwielbiam mrożonki , zawsze kiedy zalega mi coś w lodówce , wrzucam do zamrażarki a kiedy nazbiera mi się kilka składników staram się wyczarować z nich coś dobrego :)
Tym razem miałam zamrożony groszek , kukurydzę i pieczarki , no to nie zostało już nic jak dokupić mięsko i zrobić gulasz.
Oczywiście gulasz drobiowy ( z piersi kurczaka) nie jest typowym gulaszem jaki znamy ,( dla mnie typowy gulasz  to gulasz wołowy ) ale ten jest róznie pyszny a zrobiony dosłownie w 20 min . Polecam do kopytek , placków czy zwykłych ziemniaczków :)

podwójną pierś kurczaka pokrojoną w drobną kostkę , wrzucam na rozgrzaną oliwę i obsmażąm , dorzucam cebulkę i chwilę  smażę , doprawiam solą, pieprzem , zalewam 2 szklankami wody i duszę do miękkości , kiedy mięso jest juz miękkie dorzucam garść mrożonego zielonego groszku , garść mrożonej kukurydzy i 2 garście mrożonych , przesmażonych pieczarek , duszę jeszcze kilka minut i zagęszczam sos  kilkoma łyżeczkami sosu pieczeniowego dla wzmocnienia smaku, SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. Gulasz drobiowy to mój faworyt w daniach tego typu. Mogłabym go jeść i jeść. A w sumie dawno nie robiłam, dlatego dzięki za przypomnienie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. My lubimy taki gulasz z ryżem:) świetne danie Izuśka:)wielki buziak jola

    OdpowiedzUsuń
  3. taki drobiowy to ja lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń