piątek, 23 grudnia 2011

Gulasz wieprzowy :)


Jeśli nie macie pomysłu na obiad , a chcecie żeby nie był czasochłonny polecam zrobić gulasz z szynki wieprzowej,

Mięsko jest do kupienia w rozsądnej cenie w każdym slepie , a smak całkiem przyzwoity( jak na wieprzowinę) i szybki w wykonaniu.

Szczególnie teraz kiedy jesteśmy tak zabiegani za ostatnimi świątecznymi zakupami i prezentami to po powrocie go domu taki gorący, sycący gulasz będzie idealny.

Gulasz robimy tak : mięsko z szynki wieprzowej( ok 1 kg) kroimy w małą kostkę i wrzucamy do rondla w którym uwcześniej rozgrzewamy 2 łyżki margaryny i zeszkliliśmy cebulę , doprawiamy , solą , pieprzem , słodką i ostrą papryka i kostką rosołową wołową ,dla wydobycia smaku,podlewamy wodą i dusimy do miękkośći , kiedy juz Nasz gulasz jest miękki zagęszczamy go delikatnie( skrobią ziemniaczaną ) i zabielamy śmietaną, podajemy wedle upodowania z ziemniakami , kaszą , ryżem itd

ps, jeŚli pójdziemy o krok dalej , możemy pod koniec gotowania dodać do gulaszu warzywa np groszek ,marchew , albo jakąś mieszankę warzyw mrożonych itp. i podać z plackami ziemniaczanymi w wersji po zbójnicku :)

SMACZNEGO !

2 komentarze:

  1. u mnie ostatnio królowała zupa gulaszowa. Lubię ten smaczek. Wesołych świąt!

    OdpowiedzUsuń
  2. Masz wspaniały blog kulinarny i wogóle nie wiem czy uda się mi tu wklepać pozdrawiam cielutko z Syberi :)

    OdpowiedzUsuń