wtorek, 27 marca 2012

Rolada wieprzowa ze śląskim wkładem:)




Kochani moj , przerwa miała trwać duuużo dłuzej , ale na niedzielny obiad była tak pyszna rolada ,Że musiałam się nią z Wami podzielić;)
coś na nutę śląśką , ale nie Do końca to rolady Śląskie bo nie z wołowimy tylko z plastrów schabu:)

do wykonania potrzebujemy , 6 plastrów schabu , mocno rozbitego , sól , pieprz oczywiście i farsz składający się z posiekanej drobno cebulki , boczku pokrojonego w kostkę i ogórka kiszonego pokrojonego drobno, wszystkie składniki farszu mieszamy , plastry mięsa smarujemy musztardą , nakładamy zgrabną porcję farszu ,zwijamy ,możemy spiąć wykałaczką i obsmżamy na złoty kolor w garnku z nagrzanym tłuszczem,wrzucamy kostke bulionową podlewamy woda ,dusimy do miękkości , ewentualnie możemy wsadzić do rękawa do pieczenia i upiec bez dosatku tłuszczu przez ok 1,5 goDz w temu 160 stopni w piekarnku,POLECAM

6 komentarzy:

  1. Ciekawe , trzeba wypróbować :)
    Boczek dajesz surowy czy wędzony ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Marianno ja dałam wędzony, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. naprawde pycha jedzonko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj uwielbiam takie prawdziwe ślądkie rolady:) wielki buziak Izuś:) Jola

    OdpowiedzUsuń