czwartek, 19 kwietnia 2012

Zupa pieczarkowa z serkiem topionym i curry !



Witajcie Kochani, dziś przepis na jedną z moich ulubionych zup ,
zupy pieczarkowej !

robiłam ją już setki razy za każdym razem lekko modyfikująć w poszukiwaniu zupy idealnej i chyba...znalazłam:)

jak to ja, poszłam na łatwiznę i wykorzystałam niedzielny rosołek i marchewki w nim ugotowane ,( chyba każdy słyszał o ekonomi-gastronomi? :) )

więc wywar na zupę miałam z głowy ,
jeśli nie macie gotowego wywaru albo ,ugotujcie go na warzywach lub mięsie albo idzcie na łatwiznę wykorzystująć bulionetkę lub kostkę rosołową :)

na ok 1,5 l przecedzonego wywaru zetrzyjcie na drobnych oczakach ok. 30 dkg świeżych pieczarek, i pogotujcie kilka min , następnie dodajcie startą ugotowaną marchewkę i dorzućcie dużego ziemniaka pokrojonego z drobną kostkę,
doprawiamy solą , pieprzem wd.
własnych upodobań
gotujemy do miękkości ziemniaków i dorzucamy kostkę ulubionego serka topionego , który pięknie nada aksamitnośći naszej zupie , mieszamy aż całkowice się rozpuści, nakładamy na talerz , na wierzch zupy sypiemy szczyptę, słodkiej czerwonej papryki( czy słodkiej czy ostrej ,zostawiam Waszym gustą) i szczyptę curry ,która nada Waszej zupie niepowtarzalny smak

SMACZNEGO, polecam bo jest rewelacyjna :):):)

2 komentarze:

  1. Takiej pieczarkowej jeszcze nie jadłam, wygląda interesująco. Zapraszam do udziału w mojej akcji pieczarkowej http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=3730.
    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Iza, fajna zupa, ja pieczarkowa robię najczęściej tradycyjnie, czyli tylko ze śmietana i dobrze dopieprzona, ale musze takiej spróbować, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń