wtorek, 21 sierpnia 2012
Kebab na grilla z fetą i zielonym ogórkiem :)
Na każdego grilla na jakiego umawiam się z moją rodzinka staram się wymyślić coś czego jeszcze na grillu nie robiliśmy , a tu coraz ciężej bo na grillu lądowało już prawie wszystko :)
Tym razem postanowiłam zrobić mini kebaby nadziane na wykałaczkę i podane w tortilli z sosem a la tzatziki.
Wyszło wybornie!!!
a wszystko za sprawą mięsa które doprawiłam zupełnie inaczej niz zazwyczaj ,
do 0,5 kg mięsa z indyka mielonego dałam 2 łyżeczki przyprawy gyros , 2 starte ogórki zielone ze skórką , kostkę fety pokruszonej , zioła prowansalskie szczyptę , jajko i kilka łyżek bułki tartej ,
wyrobiłam do uzyskania jednolitej masy i ostrożnie obklejałam patyczki , na koniec obtoczyłam w mące , mając nadzieję ,że to ochroni przed rozwalaniem się ,
Udało się!!!! ,żadna sztuka się nie rozpadła , biesiadnicy się zachwycali że taki inny smak , którego nie znają i ten ogórek w środku mięsa nadawał niesamowity posmak .
Tortille mieliśmy kupne , wogóle do tej pory jakoś na naszych grillowych stołach nie pojawiała się tortilla a szkoda bo można wiele ciekawych kombinacji z niej wyczarować , kuzyn jadł , kiełbasę owiniętą tortillą , inny kuzyn pierś z kurczaka , możliwość jest wiele ......pomyślcie o niej przed swoim następnym grillem :)
wrzucaliśmy je na chwile na wierzch grillujących się pysznośći , tylko dla podgrzania i rolowaliśmy to wszystko z właśnie dochodzącymi czerwonym paprykami prosto z grilla i z sosem który robiłam w następujący sposób:
( kubeczek jogurtu , ząbek czosnku przeciśnięty do niego , 2 małe ogórki starte do środka , sól , pieprz i ciut ostrej papryki ) , wyszedł rewelacyjny .
Przepis koniecznie do powtórzenia , choćby w warunkach domowych
POLECAM
, wszystkie PRZYPRAWY które użyłam do przygotowania tego dania są firmy Prymat :)
PS.pozdrawiam Prymat , jesteście niesamowici!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wpraszam się do Ciebie na kolejnego grilla:)
OdpowiedzUsuń