środa, 26 września 2012

Kociołek jesienny



Chyba nie ma już wyjścia , jak byśmy się nie bronili , NADCHODZI i nie będzie pytać o zgodę ,

narazie u Nas na Śląsku jest łaskawa , raczej przewaga słonka , ciepła i te obłędne kolory na drzewach, najpiękniejsza pora roku ,....

Jesień !!


Z racji tego , że będzie się teraz robiło coraz zimniej powstał u mnie kolejny jednogarnkowiec , tylko nie wiem za bardzo jak  go nazwać , bo chłopski gar  już przecież był.......macie jakieś pomysły?


Kiedy wpadniemy do domu zmarznięci, nie ma nic lepszego niż miseczka gorącego, sycącego dania
.
Danie robione prawie na "oko" , ale postaram się dokładnie opisać , bo proszę Was ugotujcie sobie ten gar pyszności , w sumie robi się sam , poza krojeniem i...
 zwalnia  Nas z pracy w kuchni na 2 dni.... bo taki kociołek spokojnie starczy na dwa dni ,same pozytywy co? :)


przepis:
pół kilo cebuli obieramy , kroimy z pióra wrzucamy na rogrzam\ny tłuszcz, przesmażamy , pół kilo pieczarek kroimy z plasterki wrzucamy na cebule ,pozwalamy im się poddusić ,

 kiedy pieczarki stracą na objętości dodajemy 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego , dużą szczyptę soli , pieprzu , ziół prowansalskich , oregano i masę czerwonej słodkiej papryki , jeszcze pan pieprz i podduszamy to wszystko ,

następnie dorzucamy pół kilo kiełbasy pokrojonej w półksiężyce , albo piersi z kurczaka pokrojone w kostkę , jeśli chcemy mieć lżejsze danie ,

dodajemy kilka pokrojonych w kostke ziemniaków , ok 20 dkg fasolki szparagowej zielonej , na wierzch wsypujemy 2 fixy Knorr "spaghetti bolognese" dolewamy wody aby całość była przykryta i dusimy do miękkości  ziemniaków i mięsa, na sam koniec wrzucamy puszke czerwonej fasolki i podajemy:)

SMACZNEGO!

ja podałam ze świeżą bagietką :) rewelacyjne danie

3 komentarze:

  1. Szybkie, syte i smakowite:) pozdrawiam Izuś Jola

    OdpowiedzUsuń
  2. ojjj smakowita propozycja a nadchodzace jesienne wieczory na pewno pomysl wkrotce wykorzystam przy nadal.korzytnych cenach papryki :-)

    zapraszam do mnie:
    www.alexandrascuisine.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubie takie dania jednogarnkowe :-)

    OdpowiedzUsuń