poniedziałek, 11 marca 2013
Carbonara !
Podjełam współpracę z makaronami czaniecki więc teraz pewnie na moim stole częściej będą gościć makarony.
W sumie tych makaronów nawet nie trzeba za bardzo przedstawiać , większośc je zna i ceni ,
ja tez ,od dawna , dlatego tak bardzo mnie cieszy ta współpraca.
Na pierwszy ogien poszła carbonara , ktorą oboje z mężem uwielbiamy, kremowy sos , otulający makaron to jest to !!
Nie dość ,że bardzo szybka do zrobienia to jeszcze dziecinnie łatwa.
makaron spagetti
20dkg boczku lub szynki wędzonej
cebula \śmietanka 30% 200 ml
parmezan
2 żółtka
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Na głębokiej patelni zeszklić pokrojona w kostkę cebule, dołożyć boczek i smażyć do momentu aż wytopi się tłuszcz z boczku.
Dodajemy do usmażonego boczku makaron, mieszamy razem.
Do miski wlać śmietankę, przyprawy , wyciśnięty czosnek, parmezan oraz żółtka- roztrzepujemy wszystko razem .
Przelewamy sos do patelni z makaronem i boczkiem, mieszamy cały czas aż sos połączy sie z całością i zgęstnieje
Całość posypujemy świeżą natka pietruszki, jeśli ktoś lubi może dodatkowo posypać wierzch parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Właśnie ten obiad za mną chodzi, ale mam takiego lenia, że najchętniej wprosiłabym się do Ciebie na obiad:) Gratuluję współpracy i czekam na kolejne dania z makaronem! :D Ps. Fajne zmiany wprowadziłaś:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze znam makarony czanieckie. Są naprawdę świetne, a nitki do rosołu najlepsze na świecie:) ... co do carbonary zaś to jeszcze przede mną:) bużka Izuś:)pozdrawiam JOla
OdpowiedzUsuńA ile tego parmezanu?
OdpowiedzUsuń