środa, 17 lipca 2013

Sos serowy




Bajeczny sos serowy zrobiony z serka  typu camembert  ,
 idealnie połączył się z kurczakiem ,
będzie świetnie pasować do innych mięs i warzyw.


No i jego najważniejsza cecha, jest prościuteńki do zrobienia .


Na patelnie wlewamy 4 łyżki mleka , dosypujemy szczyptę ziół prowansalskich ,i wkrajamy do niego ser camembert , lub turek  lub tego typu , powoli mieszamy aż do rozpuszczenia sera .

Jeśli zależy nam na aksamitnej konsystencji sosu to musimy pamiętać o tym aby z sera odkroić tą jego charakterystyczną skórkę , ponieważ ona się nie rozpuści ,żeby ułatwić sobie to zadanie należy ser włożyć na kilkanaście min do zamrażarki i kiedy lekko stwardniej skórkę odkroimy z łatwością .

Polecam sos jest wyborny!!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz