poniedziałek, 19 sierpnia 2013
Zupa z zielonego groszku z paprykowym lanym ciastem
Urlopowo , urlopowo , nie ma czasu na bloga :)
a jak u Was z urlopem , gdzie byliście?
Został Wam może rosół z niedzielnego obiadu? świetnie !! będzie zupa z zielonego groszku:)
niezwykle prosta , delikatna w smaku , słodkawa od groszku , idealna...
1,5 litra rosołu przecedzonego lub bulionu , może być z kostki
puszka groszku zielonego konserwowego
jeśli robicie z rosołu a zostały Wam warzywa pokrójcie w kostkę i dodajcie do zupy
pół szklanki słodkiej śmietanki
na lane kluski
2 jajka, 3 łyżki mąki , 3 łyżki grysiku , 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku, wszystkie składniki mieszamy , mają być bardzo gęste żeby kluseczki nakładać łyżeczką do gotującej się zupy , jeśli ciasto wyjdzie nam za rzadkie dodajmy więcej mąki ,jeśli za gęste wlejmy odrobinę wody
do gotującego się buliony dodajemy groszek z puszki razem z wodą w której pływał , doprowadzamy ponownie do wrzenia . dolewamy śmietankę i mamy gotową zupę do zupy wlewamy lane ciasto zagotowujemy i już! SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz