niedziela, 24 listopada 2013
Babeczki makaronowo, jajeczno. łososiowe :)
Nie ma to jak zapomnieć kupić chleba na weekend:)
Nie ma to jak być leniuszkiem i nie wybrać się do sklepu po raz kolejny żeby pieczywo zakupić , no ale każdy wie jestem leniem ,więc zostaliśmy bez pieczywa na weekend , i jak się okazało nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło , przysłowia jednak maja moc :):)
Trzeba było wykombinować coś na śniadanie ,no i po otwarciu lodówki odkryłam ,że mam makaron nitki ugotowany dzień wcześnie do zupy , jajka , wędzonego łososia i to wystarczyło żeby zrobić genialnie dobre babeczki.
Robiłam takie babeczki pierwszy raz i w zasadzie wszystkie składniki użyłam "na oko" , ale już wiem ,że będę kombinować takie babeczki z innymi składnikami niż ser i łosoś bo są genialne w smaku.
Na śniadanie sprawdziły się idealnie ale będą równie dobre na kolacje czy na imprezę przy piwie , delikatne , lekko słone z serowa skórką ,nutą łososia ,i makaronem POLECAM
szklanka ugotowanego makaronu Czanieckiego , nitki
pół szklanki sera żółtego , startego na drobnej tarce
5 jajek
2 plastry wędzonego łososia
sól , pieprz zioła do smaku , ja użyłam ziół prowansalskich , szczypiorku i szczypty bazylii
wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolita masę , wlewamy do kokilek na muffinki i wstawiamy do piekarnika na ok 25-30 min w temperaturze 180 stopni , po tym czasie sprawdzić patyczkiem czy masa w środku się upiekła , GOTOWE
PS. wieczorem zrobiłam kolejna porcje , ale tym razem dałam babeczka ostygnąć i jedliśmy je na zimno , doskonałe !! chyba nawet lepsze niż na ciepło !!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
świetny pomysł, ciekawie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuń