niedziela, 8 grudnia 2013

Zupa gulaszowa z makaronem typu ryż.



Przymierzałam się do tej zupy dość długo , jakoś zawsze okazywało się , że albo nie mam jakiegoś składnika albo w ostatniej chwili gotował cos innego.


W końcu postanowiłam ugotować ją na ten weekend  ponieważ zapowiadało się on dość intensywnie to chciałam mieć przygotowane coś co po powrocie do domu tylko odgrzeje i będziemy się delektować obiadem.


I teraz biję się w pierś :) , że tak długo kazałam tej zupce czekać w kolejce do wypróbowania , bo jest genialna , naprawdę cudowna .
Gęsta , sycąca , pikantna , doskonała....


Jest tez bardzo łatwa do zrobienia bo w zasadzie wszystko wrzuca się do gara i pozawala potrawie samej się robić.

0,5 kg mięsa na gulasz
2 cebule
1 papryka czerwona
puszka pomidorów krojonych
papryka czerwona słodka i ostra do smaku
sól , pieprz , zioła prowansalskie
pół szklanki makaronu typu ryż Czanieckiego
łyżka margaryny
2 litry bulionu , ja użyłam z kostki


margarynę rozpuszczany dodajemy do niej cebule pokrojona  dość drobno , chwilkę przesmażamy , następnie dodajemy mięso i ponownie przesmażamy , dodajemy paprykę słodka i ostrą wd smaku , ale papryki powinno być dużo i smażymy , uważając aby papryka nam się nie przypaliła bo wtedy potrawa będzie gorzka , solimy , pieprzymy , dodajemy łyżeczkę ziół prowansalskich , wlewamy pomidory z puszki i dosypujemy drobno posiekana paprykę czerwona , zalewamy bulionem  gotujemy na małym gazie ok godziny , po tym czasie wsypujemy do zupy makaron i gotujemy jeszcze całość ok 15 min , na koniec ewentualnie doprawiamy do  smaku , ja podałam z bagietką czosnkową , wyszło rewelacyjnie , POLECAM !!

3 komentarze:

  1. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award :)
    Zapraszam http://jusia-part1.blogspot.co.uk/2013/12/liebster-award.html

    Jusia

    OdpowiedzUsuń