poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Sernik gotowany




Sernika gotowanego nie robiłam już ... noo ładnych parę lat. 
Jakoś tak mi się o nim zapomniało i nie wiem czemu, bo sernik jest bardzo dobry w smaku, szybki do zrobienia, no i zawsze się udaje. Zero ryzyka, że opadnie czy popęka :)
 
 
 
1 kg białego zmielonego sera (ja użyłam już zmielonego z wiaderka Wieluń)
  • 4 całe jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka masła
  • 1 budyń śmietankowy 40g bez cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • herbatniki, biszkopty lub biszkopt na spód




  • Do garnka wbijamy jajka, dodajemy zmielony ser i masło. Podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy składniki się rozpuszczą dodajemy cukier i aromat cytrynowy. Gotujemy całość około 15 minut ciągle mieszając. Budyń rozrabiamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy do gotowanego twarogu. Ponownie gotujemy całość ok 10 minut.
    Formę ( u mnie tortownica) wykładamy herbatnikami. Na herbatniki delikatnie wylewamy masę serową, wyrównujemy. Studzimy. Wierzch dekorujemy dowolnie . SMACZNEGO !!

    3 komentarze:

    1. ZAINSPIROWAŁAŚ MNIE!!! SUPER POMYSŁ!! I PIEKNIE WYGLĄDA!

      ZAPRASZAM DO SIEBIE

      WWW.SMYKWKUCHNI.BLOGSPOT.COM

      OdpowiedzUsuń
    2. Muszę w końcu spróbować, bo wygląda niezwykle kusząco :)

      OdpowiedzUsuń
    3. No super sernik takiego jeszcze nie robiłam .Jak mi zrobią ten dach to zaraz go zrobię .Pozdrawiam cieplutko :)

      OdpowiedzUsuń