wtorek, 24 czerwca 2014

Tagiatelle z suszonymi pomidorami.



Nie jestem entuzjastką suszonych pomidorów, ale w takim wydaniu nawet mi smakowały.


 pół opakowania makaronu tagliatelle Czaniecki
4-6 suszonych pomidorów
250 g boczku
2 ząbki czosnku
400 g 18% śmietany
sól, pieprz, ostra papryka
100 g sera żółtego
szczypior do posypania

     Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy  na suchej patelni. Pomidory suszone kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę, czosnek obieramy. Pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek dodajemy do boczku. Podsmażamy jeszcze 3-5 min. Zalewamy całość śmietaną i doprawiamy do smaku. Makaron dodajemy do sosu i mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
 

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne danie :), boczek w połączeniu z suszonymi pomidorami i czosnkiem..... niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń