środa, 20 sierpnia 2014

Papryka faszerowana.





Co jakiś czas nachodzi mnie ochota na faszerowaną paprykę - chrupiące warzywo, do tego mięso mielone, ryż.. Gdyby nie ser na wierzchu byłby to naprawdę zdrowy posiłek..
 
2 papryki 
400 g. mięsa mielonego
4 pieczarki
pół szklanki ryżu
2 cebule
pół szklanki startego żółtego sra
ząbek czosnku
pieprz i sól
 
 
Papryki myjemy. Odcinamy główki (zostawiamy żeby przykryć papryki) i wycinamy gniazda nasienne. Solimy w środku. Cebule i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Cebulę szklimy na oleju i po chwili dodajemy pieczarki. Kiedy zaczynają się rumienić zdejmujemy z płyty i dodajemy do mielonego mięsa. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i dodajemy do mięsa. Całość mieszamy, doprawiamy i tak przygotowaną masą napełniamy papryki. Przykrywamy pozostałymi "kapeluszami" i pieczemy około godzinę w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Po tym czasie posypujemy papryki startym serem i pieczemy jeszcze około 5-8 minut aż ser się roztopi. 

1 komentarz:

  1. Taka byłaby idealna dla mojego męża, który uwielbia pieczarki. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń