środa, 25 marca 2015

Faszerowane ziemniaki


Rewelacyjne ziemniaki faszerowane pieczarkami i papryką  , oczywiście można faszerować dosłownie wszystkim , z takim ziemniakami obiad nie będzie nudny.


6 średnich ziemniaków
250 g pieczarek
1 czerwona papryka
1 cebula
olej do smażenia
ser tarty
sól
 koperek, natka pietruszki lub inne

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie al dente, ostudź.
Pieczarki, cebulę i paprykę podduś na patelni.
 Ziemniaki przekrój na pół i wydrąż małą łyżeczką środek (oczywiście nie wszystko ! zostaw dość grube brzegi, chodzi tylko o zrobienie dołka na farsz).
 Napełniaj farszem , na górę daj tartego sera.
 Blachę wyłóż papierem do pieczenia, piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut.

Ziemniaki idealnie komponują się z sosem czosnkowym.

2 komentarze: