sobota, 4 kwietnia 2015

Rewelacyjna babka


Na moim Wielkanocnym  stole pojawiła się ta babka , i w sumie dlatego że uznałam ,że ma niecodzienny składnik bo zamiast mąki pszennej ma ziemniaczana , musiałam wypróbować , jest doskonała , delikatna , rozpływająca się w ustach , REWELACJA !!


6 jajek
25 dag masła
2 szklanki cukru
 2 szkl. mąki ziemniaczanej
 6 łyżek mąki pszennej
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu
1 łyżeczka olejku śmietankowego


 Masło utrzeć z jajkami i cukrem. Dodać mąkę, proszek, olej, olejek i ocet. Zmiksować na jednolitą masę i przelać do formy obsypanej bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni C przez ok. godzinę do tzw. "suchego patyczka"


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz