Wczoraj był tłusty czwartek , zakupiłam więc z tej okazji wielkiego pączka z lukrem , lukier okazał się być cytrynowy , więc niejadalny dla mnie.......
Przyjaciółka dzień wcześnie podesłała linka do przepisu na pączusie serowe , nigdy , przenigdy nie podejrzewałabym siebie o to , że będę piec pączki , ale ten przepis wydawał się tak łatwy i szybki ze zaryzykowałam , ale powiem Wam pierwszy i ostatni raz .............
te pączusie są tak dobre takie delikatne , waniliowe , obtoczone cukrem z cynamonem , ze nie można się od nich oderwać , człowiek opamiętuje się dopiero kiedy znika ostatni z talerza.....
są genialne , zróbcie i przekonajcie się sami
3 jajka
2 szklanki mąki
300g serka waniliowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
W misce mieszamy jajka razem z serkiem, przesiewamy mąkę oraz proszek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W głębokim garnku rozgrzewamy olej do temp. 170C. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy z ciasta kuleczki i delikatnie kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. W czasie smażenia pączki same się odwracają, ale w razie oporności można im trochę pomóc. Usmażone wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z łyżeczką cynamonu.
Uwielbiam takie smakołyki :) Na pewno wypróbuję ten przepis. Od siebie polecam natomiast mus z karmelowej czekolady z chrupiącymi ciasteczkami, który robię wg. przepisu podanego na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Jak dla mnie jest to jeden z lepszych deserów czekoladowych, które miałam okazję spróbować. Szczerze polecam.
OdpowiedzUsuń