piątek, 5 lutego 2016

Pączusie serowe



Wczoraj był tłusty czwartek , zakupiłam więc z tej okazji wielkiego  pączka z lukrem , lukier okazał się być cytrynowy , więc niejadalny dla mnie.......

Przyjaciółka dzień wcześnie podesłała linka do przepisu na pączusie serowe , nigdy , przenigdy nie podejrzewałabym siebie o to , że będę piec pączki , ale ten przepis wydawał się tak łatwy i szybki ze zaryzykowałam , ale powiem Wam pierwszy i ostatni raz .............
te pączusie są  tak dobre takie delikatne , waniliowe , obtoczone cukrem z cynamonem , ze nie można się od nich oderwać , człowiek opamiętuje się dopiero kiedy znika ostatni z talerza.....
 są  genialne , zróbcie i przekonajcie się sami


                                                                             3 jajka
                                                                             2 szklanki mąki
300g serka waniliowego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia

W misce mieszamy jajka razem z serkiem, przesiewamy mąkę oraz proszek. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W głębokim garnku rozgrzewamy olej do temp. 170C. Za pomocą dwóch łyżeczek formujemy z ciasta kuleczki i delikatnie kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. W czasie smażenia pączki same się odwracają, ale w razie oporności można im trochę pomóc.  Usmażone wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z  łyżeczką  cynamonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz