niedziela, 23 maja 2010

ciasto na maślance



sezon truskawkowy już zaczęty,
więć korzystająć z tego faktu postanowilam ze upiekę ciasto z truskawkami w roli głównej
przepis zaczerpnięty z Czarnej Oliwki , ale autora nie pamiętam, więc z góry za to przepraszam
ciasto naprawdę łatwe i smaczne POLECAM

Ciasto:
1 szkl maślanki
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy

Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę.

Kruszonka:
0,5 kost masła lub margaryny
mąka
cukier
Ugniatać, aż wyjdzie kruszonkA

Piec ok. 30-35 min w temp 175 st. C.

2 komentarze:

  1. isa wielki uklon w Twoja strone za to ciasto!!zawsze piszesz ze ,,ja nie umiem ciast robic!!!,, a to co??? piekne i napewno pyszne,ja uwielbiam takie zwykle ciasta,szkoda ze moje polowka nie ,bo sama dla siebie przeciez nie upieke bo zjem je sama i co wtedy???
    ewam

    OdpowiedzUsuń
  2. Korzystam z tego samego przepisu... Najlepiej teraz, w sezonie truskawkowym! Jednak zamiast tradycyjnej blaszki, używam tej do muffinów - zawsze taką babeczkę mogę zabrać do pracy!

    OdpowiedzUsuń