środa, 2 czerwca 2010

Kurczak pieczony na butelce...

Kurczak gości na Naszy stole dość często, lubimy go , szczególnie tego pieczonego na butelce , jest chrupiący na zewnatrz i soczysty w środku dlatego , że cały czas siedzi na butelce z wodą która paruje, no i ,nie ma przy nim prawie żadnego wysiłku.
Przepis widziałam chyba pierwszy raz u Pascala ( on piekł kurczaka na puszce piwa) , tez tak próbowaliśmy , ale jak dla mnie nie ma róznicy w smaku a skoro tak, to lepiej piwo wypić do kurczaka :):)
Najczęściej korzystająć z tego , ze kurczak sie piecze w piekrniku kładę koło niego kilka ziemniakow i od razu mam cały obiad.

ważne żeby kurczaka natrzeć ulubionym przyprawami dzień wcześniej ( u Nas przyprawa do kurczaka , sól , pieprz , czosnek granulowany , papryka czerwona ), wtedy cudnie cały "przejdzie" tymi smakami , potem tylko należy nasadzić go na jakąś butelkę w której jest odrobina wody( mozna do butelki wsadzić kilka ząbków czosnku , zioła będzie jeszcze bardziej aroamtyczny) , i do piekarnika na 1-15h  , 180st.C ( w zależności od wielkości kurczaka) i już!!

ps. proszę wybaczyć mało eleganckie zdjęcie , ale fotograf ze mnie jak narazie marny a i kurczak nie był skory do współpracy jako model :)

7 komentarzy:

  1. tak upieczony kurczak jest pyszny. niedawno i w moim domu jedliśmy..

    OdpowiedzUsuń
  2. te pomysł już mam zapisany i uważam że jest świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak upieczony kurczak rzeczywiście jest pyszny. Ja czasem robię jeszcze inną, podobną wersję, wykorzystuję wysoka puszkę z piwem:) Pzdr Aniado

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysł mam zapisany Z GP. Muszę w końcu zrealizować.

    OdpowiedzUsuń
  5. Isa taki kurczaczek jest boooski!
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. takiego pomysłu jeszcze nie widziałam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Słyszałam o takim kurczaku kilka razy, ale jeszcze nie robiłam. Dzięki za dokładną instrukcję :)

    OdpowiedzUsuń