wtorek, 3 sierpnia 2010

Zupa z zielonego groszku z lanym ciastem ...

Lubię zupy !!
Zdecydowanie kiedy nie jem zupy kilka dni z rzędu czegoś mi brakuję.
I jesli tak dłużej się zastanowię to chyba nie mam ulubionej, lubię wszystkie , no...prawie wszystkie.
Niecierpię zup owocowych i chłodników , bo zupa musi być gorąca i konkretna w smaku!!
Jedną z najlepszych baz do wszelakich zup jest rosół, dlatego kiedy gotuję na obiad rosołek zawsze ale to zawsze gotuje go więcej , bo nawet jak nie wykorzystam to, mogę zamrozić:)

Tym  razem na bazie rosołu była pyszna zupa z zielonego groszku.
Od kilku lat panuje u Nas w Polsce dziwna moda na zupy kremy , więc każdy kto żyw mikuje groszek i robi krem z zielonego groszku , jadnak jak dla mnie o niebo lepsza jest zupa z całym groszkiem , może dlatego ,że  smakiem przypomina mi dzieciństwo??
Bardzo prawdopodobne , że to własnie dlatego ...

Zupkę robiłam tak :
rosół przecedziłam . obrałam mięso z jednego udka posiekałam drobno, wrzuciłam do rosołu , 2 marchewki posiekałam drobno też dodałam do zupy , ( selera i pietruszki gotowanej nie znoszę więc nie dodawałam do groszkowej , ale w rosole oczywiście była), puszkę zielonego groszku razem z zalewą wrzuciłam do wywaru , podprawiłam śmietaną słodką  ,doprawiłam  porządnie pieprzem i dorobiłam lane ciasto , kilka minut całość pogotowałam, i  było  gotowe.

Lane ciasto robię tak:
1 jajko rozbełtuję widelcem , dodaję 2 łyżeczki mąki , 3 łyżeczki kaszy manny i widelcem energicznie mieszam żeby powstała jednolita mieszanka ( w zależność od tego jakie twarde chcemy mieć lane ciasto możemy dodać więcej mąki lub manny), ja lubię takie ciasto konsystencji gęstej śmietany ( wtedy kluseczki są miekkie i delikatne ), wlewam powoli całość na gotującą się zupkę mieszam i już :)SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. Hej jestem nowa i chciałam prosić o pomoc, jeśli zechciałabyś odwiedzić mojego bloga (littlecookery.blogspot.com) i udzielić mi paru rad albo odpowiedzi na zamieszczone tam pytania byłabym niezmiernie wdzięczna.

    Żałuję, że moja mama nie robi zup na obiad :[

    OdpowiedzUsuń
  2. Super zupka :) Robi się coraz chłodniej i chętnie wrócę do ich gotowania :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tez robie taka zupke tylko bez kluseczek, ale nastepnym razem wyprobuje Twoja wersje:)

    OdpowiedzUsuń