To moze ja tak prawem serii ....wkleję kolejną propozycję która nie do końca przypadła Nam do gustu:)
KUrczak robiony w ten sposób pojawiał się na tylu forach , że przepraszam sie nie pamietam z którego spisałam przepis, dlatego nie zacytuję autora.
Bardzo dobry , ślicznie kolorowy , ale z nutką słodyczy w smaku i własnie o tą słodycz chodziło , ja nie lubię mięska na słodko ,zjadłam ,nie narzekałam za bardzo , mąż też nie ,ale wiem , że ten przepis nie zagośći na stałe u Nas ,,,,
ale jeśli ktoś lubi lekki posmak słodyczy w daniach mięsnych powinien być zachwycony , bo smak powstały z duszenia cebuli , sosu pomidorowego i powideł sliwkowych daje wyjatkowy smak :)
spróbujcie i oceńcie sami :)\
a kurczaka robimy tak
- 6-8 pałek z kurczaka
- 1/3 kostki masła
- 2 cebule
- 1/2 szklanki sosu pomidorowego z ziołami
- 3/4 szklanki wody
- 3 płaskie łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka octu
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych
- słodka papryka w proszku
- sól
Udka posypać solą i papryką w proszku. Obsmażyć na maśle na złoty kolor.
W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, sos pomidorowy, wodę, cukier, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając dokładnie zagotować
Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzię
oj rzeczywiście ten kurczak był ostatnio często u wielu osób.... mnie osobiście właśnie te powidła w nim nie pasowały, aczkolwiek i tak zastanawiam sie nad jego wypróbowaniem:) pozdrawiam kochana....a i urody odmówić temu kurczakowi nie można:) JOla
OdpowiedzUsuńrobiłam....kiedyś mnie bardzo smakował..;)
OdpowiedzUsuńU mnie posmakował wszystkim którzy go jedli:)
OdpowiedzUsuńWygląda to przepysznie. Lubię kurczaka a w takiej formie jeszcze nie podawałam.
OdpowiedzUsuńsmakowicie wyglada:) az mam ochote zlapac jakies udeczko:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne. Musi wspaniale smakować. Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuń