poniedziałek, 14 marca 2011

pałki z kurczaka po cygańsku ...

To moze ja tak prawem serii ....wkleję kolejną propozycję która nie do końca przypadła Nam do  gustu:)

KUrczak robiony w ten sposób pojawiał się na tylu forach , że przepraszam sie nie pamietam  z którego  spisałam przepis, dlatego nie zacytuję autora.

Bardzo dobry , ślicznie kolorowy , ale z nutką słodyczy w  smaku  i własnie o tą słodycz chodziło , ja nie lubię mięska  na słodko ,zjadłam ,nie narzekałam za  bardzo , mąż też nie ,ale wiem , że ten przepis nie zagośći na stałe u Nas ,,,,
 ale jeśli ktoś lubi  lekki posmak słodyczy  w daniach mięsnych powinien być zachwycony , bo smak powstały z  duszenia cebuli , sosu pomidorowego i powideł sliwkowych daje wyjatkowy smak :)
spróbujcie i oceńcie sami :)\


 a kurczaka robimy tak

- 6-8  pałek z kurczaka

- 1/3 kostki masła

- 2 cebule

- 1/2 szklanki sosu pomidorowego z ziołami

- 3/4 szklanki wody

- 3 płaskie łyżeczki cukru

- 1 łyżeczka octu

- 1/2 szklanki powideł śliwkowych

- słodka papryka w proszku

- sól
Udka posypać solą i papryką w proszku. Obsmażyć na maśle na złoty kolor.
W rondlu na łyżce masła zeszklić posiekaną cebulę, sos pomidorowy, wodę, cukier, ocet i powidła śliwkowe. Dodać sos powstały przy smażeniu mięsa. Mieszając dokładnie zagotować
Obsmażone udka ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zalać gorącym sosem. Przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 1 godzię

6 komentarzy:

  1. oj rzeczywiście ten kurczak był ostatnio często u wielu osób.... mnie osobiście właśnie te powidła w nim nie pasowały, aczkolwiek i tak zastanawiam sie nad jego wypróbowaniem:) pozdrawiam kochana....a i urody odmówić temu kurczakowi nie można:) JOla

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam....kiedyś mnie bardzo smakował..;)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie posmakował wszystkim którzy go jedli:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda to przepysznie. Lubię kurczaka a w takiej formie jeszcze nie podawałam.

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie wyglada:) az mam ochote zlapac jakies udeczko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne. Musi wspaniale smakować. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń