wtorek, 19 czerwca 2012

Flaczki z kurczaka z kminkiem, drugie życie rosołu :)

Zdarza się Wam ,że zostanie z niedzielnego obiadu gotowane lub pieczone mięsko z kurczaka ?

mnie często...

 spontanicznie powstał ten przepis i mąż się w nim zakochał ,
 już wiem jak będę w najbliższym czasie wykorzystywać  pozostałości  kurczakowe:)

banalnie prosty  przepis, dla wielbicieli , kminku i flaczków , czyli NIE DLA MNIE !!
bo ani pierwszego ani drugiego nie jadam :):)

potrzebne nam będą :

2-4 szklanki rosołu ,

jeśli nie został Wam z obiadu rosół , wykorzystajcie kostkę rosołową
resztki mięsa z kurczaka , oczywiście dla fanatyków flaczków można też użyć  cienko pokrojonej skóry gotowanej  z kurczaka ,choć ja osobiście nie wyobrażam sobie jej zjedzenia :)

liść laurowy , kulka ziela ang, garść kminku, pieprz, sól, ocet
gotowana marchewka jeśli takowa nam pozostanie

rosół zagotowujemy ,dodajemy do niego przyprawy i pozwalamy na jakieś 15 min się pogotować ,żeby oddały mu swój smak , dodajemy pokrojone ,lub poszarpane w paluszkach mięso ,
 marchewkę w kostkę , chwilke podgotowujemy , zagęszczamy, skrobią ziemniaczaną rozpuszczoną w  wodzie ,do uzykania pożądanje gęstośći potrawy, ewentualnie dodajemy octu do smaku , mamy gotowe danie  w 15 min :):)
podajemy z pajda chleba :)

SMACZNEGO!

1 komentarz:

  1. Oj to mamy podobne smaki widzę, bo ani jednego ani drugiego też nie jadam:)buziak JOla

    OdpowiedzUsuń