wtorek, 5 czerwca 2012

Kurczak w koperkowym sosie :)



Danie z mojej ulubionej kategorii : dla leniwych :), albo dla tych co nie mają czasu na długie gotowanie a chcą szybko zjeść dobry ,domowy obiad ,robi się go dokładnie  w 20-30 min , a smakuje wybornie.

Trochę to moja improwizacja , bo miałam w lodowce , filety z kurczaka , koperek i brak pomysłu i jakoś tak wpadłam na to danie , i będę go powtarzać bo smakuje wybornie .

Ja oczywiście pochłonęłam  z  ziemniaczkami  pure ( wielbiciel ka ziemniaków) , ale myślę, że z ryżem albo kaszą czy bagietka będzie wybornie smakować.

do przygotowania potrzeba nam dosłownie 4 składników :

podwójny filet z kurczaka
pęczek koperku
kilka łyżek Śmietany
bulion , cebula , margaryna

no może przesadziłam ,że tylko 4 składników potrzebujemy ale też niewiele , ale za to przygotowanie jest już banalnie proste

filety oczyszczamy , i kroimy  w podłużne dość cienkie paski,

 na łyżce margaryny rozpuszczonej wrzucamy posiekaną dużą cebule  pokrojona w dużą krostę,

 kiedy lekko nam się zeszkli kładziemy na to przyprawionego  sola i pieprzem kawałki kurczaka ,

podduszamy aż zaczną się zezłacać ,
 następnie wrzucamy do garnka , pęczek pokrojonego koperku i zalewamy albo wodą   albo bulionem do wysokości takiej  żeby zakrywała woda mięsko tak ledwo ledwo

pozostawiamy na małym ogniu na ok 20 min az wszystko  zmięknie , na koniec  chatujemy śmietanę z gorącym sosem i dodajemy do niego 2łzyczeki skrobi ziemniaczanej ,żeby całoś
 pozawalamy się jeszcze 5 min poddusić i GOTOWE !

2 komentarze:

  1. fajny i szybki pomysł na obiad:) zwłąszcza jeśli lubi się koperek w daniach:) dfo tego zjadłabym jeszcze młodą kapsutkę:) choc wiem, ze Ty juz pewnie nie:) buzia Jola

    OdpowiedzUsuń
  2. JOla błagam!! nawet nie wspominaj o kapuście ...wiesz dlaczego , pozdrawiam kochana :)

    OdpowiedzUsuń