piątek, 27 lipca 2012

Schab faszerowany :)



Jestem kulinarnym leniem ,!!!

zresztą nie tylko kulinarnym :)


 więc jeśli za jednym pieczeniem mogę mieć i kawałki mięska do obiadu i resztę mięsa   wykorzystać jako wędlinę na kanapki  , nie zawaham się  i własnie tak zrobię ;) !!

Zrobiłam schab faszerowany kiełbaską ,

wyszedł soczysty , delikatny ,

 nie musicie oczywiście  faszerować go kiełbasą , możecie , suszonymi śliwkami , lub morelami , wszelka dowolność....

generalnie w mięsie ( ok 1 kg,schabu  , oczywiście bez kości i oczyszczony z błon) robimy ostrym nożem dziurkę na wylot i upychamy wybrany farsz , wsadzamy  całość do rękawa do pieczenia , doprawiamy solą pieprzem , czosnkiem , papryka zawiązujemy rękaw  , wlewamy szklankę wody ,żeby schab pozostał soczysty i pieczemy ok 1,5 h  w 180 stopniach , pod koniec pieczenia  na jakieś 20 min rozkrajamy rękaw i rumienimy mięsko.

możemy też , tak jak ja zrobiłam

 iść na łatwiznę i zamiast samemu doprawiać , i martwić  się czy nie będzie za słony  itd , użyć  Pomysłu  Na   "schab faszerowany śliwką "    Winiar

 fix  doskonały , bez przesady   tak doskonale dobrane zioła  że smak dania gotowego przeszedł moje najśmielsze wyobrażenia , polecam serdecznie , na tym fixie  się nie zawiedziecie .......SMACZNEGO!!


ps. z wszystkich do tej pory testowanych fixów i "pomysłów na" , ten  wyłania sie na  prowadzenie :):)

1 komentarz:

  1. Lubię faszerowany schab .... choc sama robie go bardzo rzadko:) chyba też leniuszek jestem:) buziaki Jola

    OdpowiedzUsuń