piątek, 27 lipca 2012
Schab faszerowany :)
Jestem kulinarnym leniem ,!!!
zresztą nie tylko kulinarnym :)
więc jeśli za jednym pieczeniem mogę mieć i kawałki mięska do obiadu i resztę mięsa wykorzystać jako wędlinę na kanapki , nie zawaham się i własnie tak zrobię ;) !!
Zrobiłam schab faszerowany kiełbaską ,
wyszedł soczysty , delikatny ,
nie musicie oczywiście faszerować go kiełbasą , możecie , suszonymi śliwkami , lub morelami , wszelka dowolność....
generalnie w mięsie ( ok 1 kg,schabu , oczywiście bez kości i oczyszczony z błon) robimy ostrym nożem dziurkę na wylot i upychamy wybrany farsz , wsadzamy całość do rękawa do pieczenia , doprawiamy solą pieprzem , czosnkiem , papryka zawiązujemy rękaw , wlewamy szklankę wody ,żeby schab pozostał soczysty i pieczemy ok 1,5 h w 180 stopniach , pod koniec pieczenia na jakieś 20 min rozkrajamy rękaw i rumienimy mięsko.
możemy też , tak jak ja zrobiłam
iść na łatwiznę i zamiast samemu doprawiać , i martwić się czy nie będzie za słony itd , użyć Pomysłu Na "schab faszerowany śliwką " Winiar
fix doskonały , bez przesady tak doskonale dobrane zioła że smak dania gotowego przeszedł moje najśmielsze wyobrażenia , polecam serdecznie , na tym fixie się nie zawiedziecie .......SMACZNEGO!!
ps. z wszystkich do tej pory testowanych fixów i "pomysłów na" , ten wyłania sie na prowadzenie :):)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Lubię faszerowany schab .... choc sama robie go bardzo rzadko:) chyba też leniuszek jestem:) buziaki Jola
OdpowiedzUsuń