poniedziałek, 18 marca 2013

Kurczak w śmietanowym sosie z kukurydzą.



W sam raz na szybki obiad robi sie dosłownie 15 minut  czyli tyle ile  zajmie nam ugotowanie  dodoatku do kurczaczka ziemniaków czy ryżu , czy co komu pasuje , wracam do tego kurczaka niezmiennie od wielu lat i zawsze zachwyca mnie smakiem i prostotą,


  • 1 duża cała pierś z kurczaka,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 200 g  śmietany kwasnej (mały kubek),
  • 1 drobiowa kostka rosołowa,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 łyżeczki mąki,
  • 1 szkl wrzątku
  • sól,
  • czarny pieprz,
biały pieprz,
przyprawa do kurczaka, olej do smażenia


Mięso pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i obtoczyć w przyprawie do kurczaka.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju.

Do zeszklonej cebuli dodać mięso i smażyć je, aż kurczak będzie biały, wtedy dodać sprasowane ząbki czosnku i też go zeszklić.

Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wrzącej wody i wlać na patelnię. Dodać kukurydzę bez zalewy i dusić wszystko razem przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Mąkę mieszamy ze śmietaną, tak aby nie było grudek i wlewamy na patelnię ciągle mieszając. Sos zagotowujemy, gdy zachodzi taka potrzeba doprawiamy go jeszcze.

2 komentarze: