W sam raz na szybki obiad robi sie dosłownie 15 minut czyli tyle ile zajmie nam ugotowanie dodoatku do kurczaczka ziemniaków czy ryżu , czy co komu pasuje , wracam do tego kurczaka niezmiennie od wielu lat i zawsze zachwyca mnie smakiem i prostotą,
- 1 duża cała pierś z kurczaka,
- 1 puszka kukurydzy konserwowej,
- 200 g śmietany kwasnej (mały kubek),
- 1 drobiowa kostka rosołowa,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżeczki mąki,
- 1 szkl wrzątku
- sól,
- czarny pieprz,
przyprawa do kurczaka, olej do smażenia
Mięso pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć
i obtoczyć w przyprawie do kurczaka.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i
zeszklić na oleju.
Do zeszklonej cebuli dodać mięso i smażyć je,
aż kurczak będzie biały, wtedy dodać sprasowane ząbki czosnku i też go
zeszklić.
Kostkę rosołową rozpuścić w szklance wrzącej
wody i wlać na patelnię. Dodać kukurydzę bez zalewy i dusić wszystko razem przez
15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Mąkę mieszamy ze śmietaną, tak aby nie było
grudek i wlewamy na patelnię ciągle mieszając. Sos zagotowujemy, gdy zachodzi
taka potrzeba doprawiamy go jeszcze.
Pyszności!
OdpowiedzUsuńTaki obiad na zabiegane dni spisuje się idealnie:)
OdpowiedzUsuń