Odkąd stałam się dumna posiadaczka gofrownicy niemal w każdą niedziele idzie w ruch i piekę gofry na śniadaniu lub na kolacje ,muszę jeszcze poszukać przepisu idealnego bo gofry bo zawsze wychodzą mi mało chrupiące ale to kwestia czasu lub wprawy tym razem zrobiłam gofry na wytrawnie z serem wędzonym , oregano , papryka , wyszły pierwsza klasa , idealne do piwa.:)
ps. a może ktoś podrzuci przepis na takie chrupiące gofry jak te kupowane w budkach nad morzem?istnieje w ogóle możliwość zrobienia takich
3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 jajko
2 łyżki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
3 łyżki oleju do smarowania gofrownicy
1 jogurt naturalny
ser żółty, oregano ,papryka ,kminek , bazylia
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i łączymy razem . Ciasto ma być dość gęste ! Dzięki temu ciasto nie będzie nam wypływało bokami podczas pieczenia .
Gofrownicę smarujemy pędzelkiem z obu stron olejem i dużą łyżką nakładamy równo ciasto . Smażymy na złoty kolor .
Jeszcze nigdy nie robiłam gofrów, chyba czas to zmienić! :>
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Wytrawnych jeszcze nie jadłam! Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńMmmm... muszą być pyszne. Ja zapraszam na muffiny z pomidorami, mozarellą i świeżą bazylią. Idealne na przekąskę lub drugie śniadanie, np. do pracy http://prostoipysznie.blogspot.com/2013/05/muffiny-z-pomidorami-mozarella-i-swieza.html
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam gofry lubisz z ziołami mi ciągle brakuje takiego przepisu jak na mieście mają chrupiące cieplutko Ciebie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń