czwartek, 11 lipca 2013
Przybroda czy Parzybroda ?
Przepis na to danie przyniosła z pracy moja mama , wiele , wiele lat temu ,
wtedy był hitem który gotowało się kilka razy w sezonie młodej kapusty ,
potem na lata przepis u mnie w domu zapomniany , odkopałam go parę lat temu , zrobiłam i zakochaliśmy się w nim od nowa .
W moim przepisie niestety nie jestem w stanie odczytać nazwy ,
ząb czasu dorwał kartkę na której przepis był zapisany ,
więc oto moje pytanie jak nazywa się u Was taka potrawa Przybroda , Parzybroda?
szukałam w necie i w zasadzie obie nazwy pokazują coś podobnego.
przepis banalnie prosty
młodą kapustę szatkujemy zalewamy wodą , solimy , gotujemy do miękkości , wrzucamy do gotującej się kapusty 1 kg wyszorowanych, małych, młodych ziemniaczków , i 20 dkg boczku pokrojonego w kostkę , gotujemy do miękkości ziemniaków i kapusty , doprawiamy sola ,pieprzem ,łyżeczką cukru , łyżką octu , koperkiem, lub kminkiem ,
co kto woli , albo i jedno i drugie , całość zagęszczamy zasmażką i podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu , u mnie idealnie zgrało się ze schabowym :):)
SMACZNEGO !
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz