czwartek, 31 października 2013

KONKURS !! Makaronowe wariacje

Kochani dziś chciałabym zaprosić Was na konkurs z makaronami w tle :)

jeśli kochacie makarony ., często je podajecie na swoich stołach to ten konkurs jest dla Was !






Do wygrania super zestawy makaronów  Czanieckich !!!



Tematem konkursu są :  Wasze ulubione dania z wykorzystaniem makaronu Czanieckiego:)


Wasze propozycje proszę zostawić  w komentarzach , konkurs będzie trwał do 15 listopada ,
po tym terminie w terminie 7 dni podam zwycięzców na najciekawszy przepis makaronowy będzie  ich aż 3  !!
Wybierzemy ich wspólnie , Ja  i Makarony Czanieckie ,wybór nie podlega dyskusji ! nagrody wysyła sponsor na swój koszt  , tylko na terenie Polski.


Sponsorem konkursu są Makarony Czanieckie !!

23 komentarze:

  1. Najprostszy i najlepszy obiad z makaronem, który u mnie króluje w każdy zły dzień - świderki z białym i żółtym serem zasmażane na patelni :)

    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. oj, u mnie makaron Czaniecki to przede wszystkim makaron do rosołu .. tego niedzielnego pełnego warzyw i mięs. Resztki rosołu zamieniamy w zupę pomidorową oczywiście też z makaronem Czanieckim :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam makaron Czaniecki pod każdą postącią w zupie, zapiekance i sałatce jednak najbardziej preferuje makaron z sosem czosnkowo- jogurtowym z koperkiem, przede wszystkim prosto, smacznie i zdrowo, a ponadto czosnek uchroni nas przed jesiennymi przeziębieniami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja uwielbiam makaron pod każdą posatcią, ale powiem co smakuje najbardziej moim smykom - to albo makaron z odrobiną roztopionego masła, cynamonu i cukru lub też z owocami i jogurtem - tą drugą wersję znajdziesz na blogu (również jeden ze smyków w trakcie tworzenia tego dania jest ) http://gotujzrodzinka.pl/dla-dzieci/obiad/makaron-z-owocami/

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy dania z makaronem, czaniecki gra u nas pierwsze skrzypce. Uwielbiamy zapiekanki makaronowe, makarony z rozmaitymi sosami , rosół obowiązkowo z nitkami:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Makraron czaniecki to najlepszy makaron. Moja 14 mies corka mogla by jesc caly czas nie zaleznie od kształtu, oczywiscie najlepiej smakuje jej sam bez dodatkow

    OdpowiedzUsuń
  7. Gdy nie mam weny kulinarnej lub przychodzę głodna z pracy a boli mnie głowa wyciągam z szafki makaron czarniecki najlepiej grube wstązki bo taki lubimy robię szybko sos pomidorowy z kurczakiem posypuję parmezanem i obiad w 20 minut gotowy a ja mam czas na relaks:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Makaron gotujemy al dente, studzimy.
    Kiełbasę lub parówki kroimy w kostkę, cebulę w kostkę i smażymy na patelni. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i siekany czosnek. Dorzucamy makaron, zalewamy szklanka bulionu i na małym ogniu dusimy przez ok 10 minut
    Potem zwiększały ogień, posypujemy serem i gotowe.

    Bardzo lubimy tez makaron z pieczarkami.
    Pieczarki z cebulką przesmażamy na oliwie z masłem, podlewamy woda lub bulionem, w to wrzucamy surowy makaron- ma się gotować w tym sosiku. Jak juz będzie miękki dodajemy rzadką śmietanę, mieszamy, posypujemy natka pietruszki i gotowe.

    OdpowiedzUsuń
  9. Kolejną moją propozycją na szybki obiad poniedziałkowy są nitki Czaniecki które zawsze zostają z niedzielnego obiadku ,kroję słoninkę wyskwarzam ją na patelni wrzucam makaron wbijam jajka ,solę i mieszam aż wszystko się połączy ..danie pycha!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze makaron ze szpinakiem i fetą:)
    Paczkę szpinaku przesmażamy na maśle z oliwa aż woda odparuje. Dodajemy 5 ząbków siekanego czosnku i paczkę sera typu feta. Mieszamy i przesmażamy jeszcze ok 2 minut. Dodajemy makaron, mieszamy i od razu podajemy. Ja uwielbiam taki makaron mimo ze nie lubię szpinaku :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Makaron Czaniecki uwielbiam przyrządzać z pieczarkami delikatnie podsmażanymi z cebulką na patelni oraz sosem pomidorowym. To wszystko obłożone razem w naczyniu żaroodpornym, przyłożone serem i już ... gotowe . Wygląda apetycznie a smakuje niebiańsko ! Niestety później brzuch boli z przejedzenia bo tak smaczne to danie, że nie mogę się oderwać , tylko jadłabym... jadła .... żadne inne danie nie wywołuje u mnie tylu emocji i nie dostarcza tak wielu pozytywnych doznać ! Place lizać . edka767@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Jeszcze sałatka makaronowa :)
    Ugotowany makaron przesmażamy chwilkę na oliwie z czosnkiem. Studzimy, dodajemy pokrojona w kostkę wędlinę - ja dodaje to co mam w lodowce, ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, drobno posiekana natkę, dodajemy 2 łyżki sosu vinegrette i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki i gotowe :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lubimy też Czaniecki świderki z patelni:
    Makaron gotujemy,boczek gotowany kroimy w plasterki podsmażamy na suchej patelni na chrupiąco,dodajemy pokrojoną cebulkę wlewamy łyzkę oliwy z oliwek,doprawiamy do smaku solą bazylią i zmiażdżonym czosnkiem wrzucamy ugotowany makaron Czaniecki ,chwilę wszystko razem podgrzewamy posypujemy posiekanym szczypiorkiem i tartym serem ustrzyckim.podajemy prosto z patelni gdy tylko ser się lekko stopi.

    Niebo w gębie;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Makaron Czaniecki w moim domu króluje,
    Każdy domownik z chęcią go próbuje.
    Występuje nie tylko w roli głównego dania,
    Jako przekąskę też każdy go zajada bez gadania.
    Z przeróżnymi dodatkami go przyrządzam,
    Ucztę makaronową co chwile urządzam.
    Naszym ulubionym makaronowym daniem jest…
    Makaron z sosem pieczarkowym – danie THE BEST.
    Wystarczy trochę pieczarek, cebulki odrobinę,
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa i oleju trochę.
    Cebulę kroję w kosteczkę i na oleju smażę,
    Pieczarki w plasterki kroję i do cebulki dodaję.
    Duszę to na niewielkim ogniu, śmietankę dodaję,
    Doprawiam i z ugotowanym makaronem domownikom podaję.
    Jedzą z takim apetytem, że aż trzęsą im się uszy !
    To jest moje danie do przygotowania ulubione,
    smaczne, szybkie w zrobieniu i kolorowe.
    A wszystko dzięki makaronowi Czanieckiemu,
    Smacznemu i naprawdę doskonałemu !

    anka32a@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Proszę jak prawie wszyscy makaronu Czaniecki używają :)
    Ciekawe co by było gdyby sponsorem była Lubella :):):)

    OdpowiedzUsuń
  16. szał Pyty :)

    Ja mam bardzo prosty a zarazem smaczny i sprawdzony sposób, który sprawia, że makaron Czarniecki wraz z dodatkami smakuje jak niebo w gębie . A więc ugotowany makaron rozkładam na tacy, formując z niego niebagatelne kształty (wszystko co tylko uda mi się uformować . Na to leję śmietankę, posypuje cukrem. Kładę w środku 3 naleśniki polane czekoladą . Na koniec dekoruje owocami . I gotowe , 56manka@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  17. Mój czteroletni synek uwielbia makarony, ziemniaki dla niego nie istnieją :) Uwielbia wszelkiego typu rurki, świderki i muszelki. Ostatnio dla odmiany postanowiłam coś wymyślić z makaronem Czanieckim Kokardki i było to mega trafione danie, jak i wybór makaronu :)
    25o gram makaronu Czanieciego kokardki gotujemy al dente, odcedzamy. Dwie piersi z kurczak kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem, mieszamy z dwoma łyżkami musztardy i odstawimy na godzinę do lodówki. 1 brokuła dzilimy na drobne różyczki, wrzucamy na gotującą i osolona wodę i gotujemy na olnym ogniu ok 15 min, odcedzamy. Mięso wkładamy na dużą patelnie i smażymy aż będzie miękkie, podlewamy 1 szklanką bulionu, wrzucamy makaron oraz brokuła i puszkę kukurydzy, dodajemy musztardy według własnego uznania, przyprawiamy solą i pieprzem. Danie rewelacyjnie smakuje na ciepło ale również można podać na zimno jak sałatke. Pyszniutkie. POLECAM :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Makaron uwielbiam pod każdą postacią, do zupy, z serem, z owocami, z pesto i wszelkimi sosami. Jednak najbardziej smakują mi ostatnio makaronowe sałatki. Szczególnie z kolorowymi świderkami Czanieckimi. Polecam przepis na jedną z nich:

    Sałatka makaronowa po meksykańsku:

    Składniki (na dużą miskę sałatki):

    250g kolorowych świderków (u mnie Czaniecki, 1 opakowanie)
    200g czerwonej fasoli w puszce
    150g kukurydzy
    250g upieczonej w przyprawach piersi z kurczaka
    1 mała papryka - u mnie czerwona
    2-3 ząbki czosnku
    2 łyżki majonezu
    2 łyżki jogurtu
    pieprz kolorowy w młynku
    sól ziołowa

    Przygotowanie:

    Makaron ugotować al dente we wrzącej, osolonej wodzie.

    Pierś z kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę.

    Fasolę i kukurydzę odsączyć na sitku.

    Wszystkie składniki wymieszać.

    Ząbki czosnku obrać i zmiksować z majonezem i jogurtem.

    Sos dodać do sałatki, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Smacznego :)

    Ps. zdjęcie możesz zobaczyć od jutra na moim blogu

    OdpowiedzUsuń
  19. W sezonie polecam wypróbować tasiemki Czanieckie z zółtym serem, oliwą z oliwek i zielonymi szparagami, palce lizać!

    Składniki na 2 porcje:

    150g makaronu z mąki z pełnego przemiału (u mnie tasiemka "Czaniecki")
    pęczek zielonych szparagów
    dwa duże plastry lub łyżka startego żółtego sera
    oliwa z oliwek
    kolorowy pieprz w młynku
    sól
    łyżeczka cukru do gotowania szparagów

    Przygotowanie:

    Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.

    Szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru (około 10 minut).

    Po ugotowaniu przekroić każdy z nich na kilka kawałków.

    Ser żółty zwinąć w ruloniki i pokroić na małe części.

    Makron wymieszać ze szparagami, rulonikami z żółtego sera, skropić oliwą z oliwek i posypać świeżo zmielonym kolorowym pieprzem.

    Danie podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://zesmakiemizpasja.blogspot.co.at/2013/06/makaron-ze-szparagami.html

      Usuń
  20. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszne i tanie makaronowe danie :-)
    Witam
    tak troszkę w ostatniej chwili, ale to przez wydarzenie jakie miało miejsce w mojej kuchni, którą prawie bym straciła. A teraz walczę ze skutkami zdarzenia.

    Jestem fanką kuchni włoskiej i właśnie tam znalazłam najbardziej ekspresowe danie na makaron (trochę zmodyfikowałam), które doskonale będzie pasowało do Makaronu Czanieckiego. Danie to polecam nie tyko zabieganym.


    Składniki na 4 osoby:

    400 g makaronu Czanieckiego o dowolnym kształcie
    6 łyżek tartej bułki
    2-3 ząbków czosnku
    1 płaska łyżeczka papryki w proszku (ostra lub słodka według uznanie)
    2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
    1 łyżka masła
    pazmezan
    olej
    sól
    pieprz


    Wykonanie:

    Makaron Czaniecki gotujemy al dente.
    Na patelni rozpuszczamy masło.
    Dodajemy olej.
    Wrzucamy wyciśnięte ząbki czosnku i lekko rumienimy.
    Następnie wrzucamy tartą bułkę i podsmażamy.
    Dodajemy ugotowany makaron i mieszamy.
    Dodajemy paprykę, sól i pieprz do smaku.
    Całość posypujemy pokrojoną pietruszką i parmezanem.

    Smacznego:-)

    P.S. Poprzedni komentarz usunięty przez literówkę słowną.


    OdpowiedzUsuń
  22. No błagam, przestańcie już bo to aż śmieszne.
    Naprawdę czekam na kolejny konkurs z innym producentem makaronu ;)

    OdpowiedzUsuń