środa, 16 października 2013
Pstrąg pieczony w folii z domowymi frytkami
Od czasu do czasu kiedy wybieram rybę na obiad staram się kupować całe sztuki ,nie filety , jest to miła odmiana od tradycyjnie panierowanych filetów.
Poza tym ryba w całości jest prostsza w przygotowaniu ,bo odpada nam proces smażenia na patelni.
Tu wystarczy zawinąć w folię i wstawić do piekarnika .
\
Oczywiście taka ryba ma swoje wady , największą i chyba najbardziej dokuczającą są ości !! no ale coś za coś :)
Tym razem zakupiłam piękne pstrągi , niestety odcięłam głowy , choć wiem ,że lepiej wyglądają w całości ale nie mogę , jak jedzenia na mnie patrzy.....
Rybę dokładnie płuczemy, solimy , pieprzymy , pamiętajmy także żeby posolić środek ryby do brzuszka wkładam 2 ząbki czosnku ,na wierzch kładę kila łodyżek pietruszki i kawałek masła całość zawijam w taką jak by saszetkę z foli aluminiowej i umieszczam w piekarniku ,
piekę ok 15 min zawinięte , następnie odchylam saszetkę żeby skóra ryby się przypiekła i piekę koleje 15 min
podaję z domowymi frytkami
ziemniaki obieram ,kroję w słupki i smażę we frytkownicy do osiągnięcia złotego kolory, odsączam z nadmiaru oleju, sole i podaję SMACZNEGO
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Iza ty nawet nie masz pojecia jak ja bym taka rybke teraz zjadla:)
OdpowiedzUsuń