środa, 16 października 2013

Pstrąg pieczony w folii z domowymi frytkami


Od czasu do czasu kiedy wybieram rybę na obiad staram się kupować całe sztuki ,nie filety , jest to miła odmiana od tradycyjnie panierowanych filetów.


Poza tym ryba w całości jest prostsza w przygotowaniu ,bo odpada nam proces smażenia na patelni.
Tu wystarczy zawinąć w folię i wstawić do piekarnika .
\

Oczywiście taka ryba ma swoje wady , największą i chyba najbardziej dokuczającą są ości !! no ale coś za coś :)


Tym razem zakupiłam piękne pstrągi , niestety odcięłam głowy , choć wiem ,że lepiej wyglądają w całości ale nie mogę , jak jedzenia na mnie patrzy.....

Rybę dokładnie płuczemy, solimy , pieprzymy , pamiętajmy także żeby posolić środek ryby do brzuszka wkładam 2 ząbki czosnku ,na wierzch kładę kila łodyżek pietruszki i kawałek masła całość zawijam w taką jak by saszetkę z foli aluminiowej i umieszczam w piekarniku ,
 piekę ok 15 min  zawinięte , następnie odchylam saszetkę żeby skóra ryby się przypiekła i piekę  koleje 15 min

podaję z domowymi frytkami
ziemniaki obieram ,kroję w słupki i smażę we frytkownicy do osiągnięcia złotego kolory, odsączam z nadmiaru oleju, sole i podaję  SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Iza ty nawet nie masz pojecia jak ja bym taka rybke teraz zjadla:)

    OdpowiedzUsuń