Znalazłam ten przepis w necie jakiś czas temu i zatkało mnie jak zaczęłam czytać przepis , bo jak to sernik bez sera?
to nie mogło się udać , a jak wiecie jak znajduje jakiś dziwaczne przepisy muszę koniecznie spróbować , więc w weekend postanowiłam go upiec.
A , że jest banalnie prosty w przygotowaniu to jego kolejna zaleta .
Ciasto upiekłam , skosztowałam i zakochałam się , i uwierzcie mi gdyby ktoś mnie tym ciastem poczęstował zaklinałabym się na wszelkie świętości , że to zwykły sernik , ale jakiś niebiańsko puszysty , delikatny jak chmurka , no po prostu REWELACYJNY !!
Składniki:
jogurt grecki 400 ml – 2 opakowania
cukier – ¾ szklanki
cukier wanilinowy – 1 opakowanie
olej – 0,5 szklanki
budyń śmietankowy – 2 opakowania
jajka – 5 szt.
herbatniki do wyłożenia blaszki
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy jogurt, olej, budyń i cukier wanilinowy. Na koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Na dnie blaszki układamy herbatniki, wlewamy masę i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180º.Ja piekłam ok 50 min pod przykryciem a później jeszcze ok 20 do tzw suchego patyczka. Odstawiamy do wystudzenia.POLECAM
ciekawy pomysł:)
OdpowiedzUsuńBardzo takie lubię - za tą delikatność i puszystość właśnie :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda wspaniale :)
Iza wyobraz sobie ze jakis czas temu tez sie z nim zetknelam i go nawet sobie zapisalam do upieczenia,i tak zeszlo...jak dla mnie rewelacja ,bo jogurt grecki mam w zasiegu a sera nie!!
OdpowiedzUsuń