czwartek, 26 grudnia 2013
Świąteczna zupa grzybowa z makaronem kokardka mała.
U Nas na świątecznym stole zawsze królują dwie zupy barszcz i właśnie grzybowa , którą osobiście uwielbiam i zaliczam do grona ulubionych zup.
Zupkę robi się banalnie prosto , najważniejsze to w wieczór poprzedzający gotowanie zupy zamoczyć suszone grzyby ( dowolne jakie mamy akurat w domu ok 20 dkg) w wodzie i zostawić tak na noc.
Rano grzyby posolić , zagotować i pogotować ok 30 min ,następnie odstawić.
W garnku zagotować 2 litry wody , dodać pokrojona w kostkę włoszczyznę (marchewka , seler , pietruszka ) posolić , popieprzyć , dodać wcześniej przegotowane grzyby i gotować całość do miękkości , lekko zabielić słodką śmietanką.
W osobnym garnku nastawić posoloną wodę na makaron , gotować wd przepisu na opakowaniu , odcedzić wyłożyć makaron na talerz zalać zupą i podawać ,
Do tej zupy najbardziej pasuje jakiś drobny makaron , ja użyłam oczywiście makaronu Czanieckiego , tym razem małe kokardki , do których osobiście mam wielki sentyment bo w każdej potrawie prezentują się niezwykle uroczo :)
Polecam Wam ta zupę jest wyjątkowa !!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz