czwartek, 26 grudnia 2013

Świąteczna zupa grzybowa z makaronem kokardka mała.




U Nas  na świątecznym stole zawsze królują dwie zupy barszcz i właśnie grzybowa , którą osobiście uwielbiam i zaliczam do grona ulubionych zup.


Zupkę robi się banalnie prosto , najważniejsze to  w wieczór poprzedzający gotowanie zupy zamoczyć suszone grzyby ( dowolne jakie mamy  akurat w domu ok 20 dkg) w wodzie i zostawić tak na noc.
Rano grzyby posolić ,  zagotować i pogotować   ok 30 min ,następnie odstawić.
W garnku zagotować 2 litry wody , dodać pokrojona w kostkę  włoszczyznę (marchewka , seler , pietruszka ) posolić , popieprzyć  , dodać wcześniej przegotowane grzyby i gotować  całość  do miękkości , lekko zabielić słodką śmietanką.


W osobnym garnku nastawić posoloną wodę  na makaron , gotować wd  przepisu na opakowaniu , odcedzić wyłożyć  makaron na talerz zalać zupą i podawać ,


Do tej zupy najbardziej pasuje jakiś drobny makaron , ja użyłam oczywiście makaronu Czanieckiego , tym razem małe kokardki , do których osobiście mam wielki sentyment bo w każdej potrawie prezentują się niezwykle uroczo :)

Polecam Wam ta zupę jest wyjątkowa !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz