poniedziałek, 10 marca 2014
Brokuł zapiekany w sosie gorgonzola .
Mój absolutny narkotyk jedzeniowy , gdybym miała wybrać jedno danie które mogłabym zjeść przed śmiercią na 100 % były by to takie oto brokuły zapiekane w sosie gorgonzola .
W zasadzie pierwszy raz jadłam je wiele lat temu w ulubionej włoskiej restauracji i często zaglądam właśnie na to danie do tej restauracyjki, a teraz pokusiłam się o to żeby to danie odtworzyć w domu i wyszło identyczne ;)
genialne w smaku!!
no i jak to zazwyczaj u mnie bardzo proste do zrobienia
brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy na osolony i posłodzony wrzątek ( do gotowania brokułów zawsze dodaję łyżeczkę cukru , dzięki temu brokuł zostaje ślicznie zielony) ,gotujemy ok 4 min , nie dłużej żeby nie rozgotować warzywa , ma być chrupkie/
w między czasie wlewamy na patelnie opakowanie słodkiej śmietanki 18% dodajemy 100g sera gorgonzola i mieszamy aż ser całkowicie się rozpuści , brokuła przekładamy do naczynia do zapiekania polewamy sosem i zapiekamy ok 10 min w 160 stopniach , wierzch można posypać prażonym słonecznikiem
SMACZNEGO !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuń