poniedziałek, 10 marca 2014

Brokuł zapiekany w sosie gorgonzola .



Mój absolutny narkotyk jedzeniowy , gdybym miała wybrać jedno danie które mogłabym zjeść przed śmiercią na 100 % były by to takie oto brokuły zapiekane w sosie gorgonzola .


W zasadzie pierwszy raz jadłam je wiele lat temu w ulubionej włoskiej restauracji i często  zaglądam właśnie na to danie do tej restauracyjki,  a teraz pokusiłam się o to żeby to danie odtworzyć w domu i wyszło identyczne ;)
genialne w smaku!!
no i jak to zazwyczaj u mnie bardzo proste do zrobienia

brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i wrzucamy na osolony i posłodzony wrzątek ( do gotowania brokułów zawsze dodaję  łyżeczkę cukru , dzięki temu brokuł zostaje ślicznie zielony) ,gotujemy ok 4 min , nie dłużej żeby nie rozgotować warzywa , ma być chrupkie/

w między czasie wlewamy na patelnie opakowanie słodkiej śmietanki 18%  dodajemy 100g sera gorgonzola i mieszamy aż  ser całkowicie się rozpuści , brokuła przekładamy do naczynia do zapiekania polewamy sosem i zapiekamy ok 10 min w 160 stopniach , wierzch można posypać  prażonym słonecznikiem

SMACZNEGO !!!

1 komentarz: