sobota, 30 maja 2015

Zupa gołąbkowa



Kiedy zobaczyłam ten przepis na jakimś  blogu wiedziałam ,że będzie to rewelacyjny przepis i nic a nic się nie pomyliłam , smak jest genialny , cos dla wielbicieli gołąbków , tym razem w wersji płynnej :):):)


                                                             pół główki kapusty
50dag mięsa mielonego
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
torebka ryżu
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (ok200g)
2-3 litry bulionu
liść  laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
papryka ostra i słodka do smaku
łyżka mąki pszennej + odrobina wody

 Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podsmażamy lekko mięso, posypując je przyprawa do mięsa mielonego. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa i podsmażamy.
Kapustę siekamy wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie oraz ryż wysypany z saszetki (lub 100g ryżu sypkiego). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut.
Przekładamy do garnka mięso. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, paprykę słodką i ostrą, solą i pieprzem. 
Wyciskamy czosnek przez praskę i zaprawiamy mąką wymieszaną z odrobiną wody, aby zagęścić zupę.
Najlepsza na gorąco ( ja uwielbiam następnego dnia kiedy kapusta jest mocno pomidorowa).

Smacznego :)

1 komentarz: