wtorek, 25 maja 2010
Młoda kapusta....
Kiedy tylko na straganach pojawia się młoda kapusta , krążę niecierpliwie w poszukiwaniu młodych ziemniaków , bo jaki byłby sens robienia młodej kapusty bez Naszych młodych ziemniaczków.??
przecież tego smaku nie można zepsuć starymi ziemniakami , czy tymi młodymi , importowanymi ,gigantami bez smaku.....
Młoda kapusta jest przepyszna , taka słodka sama w sobie ...rewelacja
Na jej przyżądzenie jest oczywiście setki przepisów , ale pierwsza kapusta w sezonie zawsze musi być zrobione wd przepisu mojej babci.
ps. kapusta ma jedną zasadniczą wadę, jest mało wdzięczną "modelką" :)
młoda kapusta
pęczek koperku
10dkg wędzonego boczku
1 szkl wody
margaryna , mąka 1 łyzka, sół , pieprz do smaku
kapustę szatkujemy drobno, wrzucamy go garnka z rozpuszczoną 1 łyżką margaryny , podlewamy szklanką wody i dusimy do miękkości , nastepnie dodajemy poszatkowany koperek , na końcu na osobnej patelnie podsmażamy boczek pokrojomy na małą kostkę , kiedy będzie juz wytopiony zasypujemy go łyżką mąki robiąc lekką zasmażke , dodajemy boczek do kapusty chwilke razem gotujemy , GOTOWE !!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pani Izabelo kapustę robimy dokładnie tak samo, z tym, ze ja bardzo często pomijam i boczek:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńjola