Kotlety z kurczaka to takie zwykłe danie, które każdy z Nas zna i robił setki razy.
Dziś moja wersja tego dania.
Mam swoje fanaberie dotyczące piersi z kurczaka robionych a'la schabowy.
Zawsze rozkarajam pierś kurczaka na 3 części bo szczerze nie cierpie grubych kotletów, odkrajam tzw polędwiczkę a pozostałą pierś przekrajam wzdłuż zeby powstały 2 cienkie kotlety
Nigdy nie rozbijam piersi kurczaka bo uważam , że to zbyt delikatne mięso żeby je tłuczkiem traktować.
Kolejnym moim zobczniem jest sól i pieprz a raczej ich brak !
Nie solę,nie pieprzę takich kotletów tylko obficie posypuję papryką słodką i przyprawą do grilla i zostawiam na chwilkę do przegryzienia .
No i nie uznaję w panierce mąki ,tak juz mam i koniec !! zanurzam mięso w rozbełtanym jajku a potem w bułce tartej i kładę na rozgrzany tłuszcz.
Polecam.
ja również kotleciki najczęściej robię z piersi z kuraka. ale przyprawy obowiązkowe- przede wszystkim pikantna papryka.
OdpowiedzUsuńchrupiace i rumiane, takie jak lubie:) pychotka:)
OdpowiedzUsuńprzepyszne! bardzo takie lubię :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, mniam!!!
OdpowiedzUsuńprzepyszne!!! chrupiące są najlepsze! naprawdę doskonałe!! sama je zrobiłam mimo zakazów mamy(mam 12 lat) wyszły mi naprawdę super!! dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńja robię prawie tak samo, lecz solę jajko, nie pieprzę, a panieruję w słodkiej papryce (jak Ty), zresztą paprykę słodką dodaję do większości potaw ;) miłego dnia i dużo słoneczka :)
OdpowiedzUsuń