niedziela, 25 lipca 2010

Kotlety z piersi z kurczaka...

Kotlety z kurczaka to takie zwykłe danie, które każdy z  Nas zna i robił setki razy.
 Dziś moja wersja tego dania.

Mam swoje fanaberie dotyczące piersi z kurczaka robionych a'la schabowy.
 Zawsze rozkarajam pierś kurczaka na 3 części bo szczerze nie cierpie grubych kotletów, odkrajam tzw polędwiczkę a pozostałą pierś przekrajam wzdłuż zeby powstały 2 cienkie kotlety
Nigdy nie rozbijam piersi kurczaka  bo uważam , że to zbyt delikatne mięso żeby je tłuczkiem traktować.

Kolejnym moim  zobczniem jest sól i pieprz a raczej ich brak !
 Nie solę,nie pieprzę takich kotletów tylko obficie posypuję papryką słodką i przyprawą do grilla i zostawiam na  chwilkę do przegryzienia .
No i nie uznaję w panierce mąki ,tak juz mam i koniec !! zanurzam  mięso w rozbełtanym jajku  a potem w bułce tartej i kładę na rozgrzany tłuszcz.
Polecam.

6 komentarzy:

  1. ja również kotleciki najczęściej robię z piersi z kuraka. ale przyprawy obowiązkowe- przede wszystkim pikantna papryka.

    OdpowiedzUsuń
  2. chrupiace i rumiane, takie jak lubie:) pychotka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. przepyszne! bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepyszne!!! chrupiące są najlepsze! naprawdę doskonałe!! sama je zrobiłam mimo zakazów mamy(mam 12 lat) wyszły mi naprawdę super!! dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robię prawie tak samo, lecz solę jajko, nie pieprzę, a panieruję w słodkiej papryce (jak Ty), zresztą paprykę słodką dodaję do większości potaw ;) miłego dnia i dużo słoneczka :)

    OdpowiedzUsuń