poniedziałek, 9 sierpnia 2010

Jajka w sosie koperkowym...

Spędzając kolejną godzinę w aucie, jeżdząć non stop tą samą trasą, rozmyślałam co dobrego bym zjadła :)

Był czwartek więc moje rozmyślania krążyły w okolicach piątkowego obiadu, miało być przede wszytkim szybko, bo jak wracam po pracy nie mam juz siły na stanie przy garnkach, no i smacznie i może bezmięsnie bo mięso wiecznie jemy....

z rozmyślań wyrwał mnie telefon od babci ,która  zapytana co dobrego będzie miała na obiad oznajamiła ,że jajka w sosie !!
strzał w dziesiątkę!!
jajka w sosie ,o Boże ile ja lat nie jadłam takich jajek , na smierć o nich zapomniałam !!
a to takie , szybkie , proste , tanie i smaczne danie.
Piątkowy obiad był pyszny, purre z ziemniaków , kremowy sos z koperkiem , jajka, i ogorek kiszony ,
uwielbiam o takich daniach sobie przypominać :)

sos zrobiłąm tak : kostkę rosołową drobiową rozpuściłam w 2 szklankach wody , kiedy się rozpuściła , dodałam pieprz , kilka kropel maggi , zagęsiłam mąką z wodą , a następnie zabieliłam słodką śmietanką 12%, pogotowałam chwilę w celu zredukowania sosu i pozbawienia go posmaku mąki , na koniec dodałam pęczek posiekanego koperku , do sosu włożyłam jajka na twardo i chwilę poczekałam ,żeby jajka się podgrzały, gotowe , POLECAM !

ps.sos ten można modyfikować i zamiast koperkowego sosu możemy po dodaniu chrzanu mieć chrzanowy sos , szczypiorku -szczypiorkowy, musztardy-musztardowy itd itp

5 komentarzy:

  1. o jakie fajne jedzonko! smaczne i proste w przygotowaniu, nabralam ochoty...

    OdpowiedzUsuń
  2. w moim Domu nigdy nie jadało się jajek w takiej formie. dlatego jest to danie dla mnie zupełnie nie znane.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności;) Zwłaszcza z chrzanem, bo niestety jestem koperkowy niejadek;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aga,Paula,Nemi takie proste danie a takie pysznośći!! wiecie co dobre:)

    Nemi ja w przeciwieństwie do Ciebie uwielbiam koperek a chrzanu nie toleruję :)

    Asiejka to może wypróbuj skoro dla Ciebie to danie nieznane?

    OdpowiedzUsuń