Uwielbiam tą małą kapustkę!!
Szkoda , że wiele osób brukselki nie cierpi i to najczęściej z winy pań kucharek z przedszkola lub szkoły gdzie podawana była rozgotowana , szara w kolorze, po prostu wstrętna brukselka.
U mnie w domu brukselka gościła od zawsze , zawsze uważano by jej nie rozgotować i podawano z bułka tarą i masłem jako dodatek do ziemniaczków.
Dziś poszalałam i zrobiłam w sosie i był to strzał w przysłowiową dziesiątkę , cudowne połączenie , miałam zjeść z ziemniaczkami ale kiedy spróbowałam pierwszej kapustki uznałam , że tego smaku nie można już "psuć " ziemnikami :)
Delikatna , lekko chrupka , z nutą goryczki ,złagodzonej sosem śmietanowym i serem , no niebo w gębie :)
brukselką ugotować w osolonej wodzie ( ok 5 min) należy pamiętać , że kapustka jest maleńka i szybko sie rozgotowuje, następnie na patelnię wlać kilka łyżek słodkiej śmietanki , solidnie popieprzyć dodać garść żółtego sera i wrzucić brukselkę , chwilkę gotować aż sos zgęstnieje, SMACZNEGO
lubię brukselkę, moze dlatego że nie chodziłam do przedszkola, a brukselka od zawsze gości w rodzinnej kuchni :)
OdpowiedzUsuńa z sosem serowym musi być super!
Brukselka jest pyszna!
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, będę musiała spróbować:)
Isa kusisz mnie tym sosem serowym,jeszcze nie robilam ,ale chyba bede musiala jak widze te twoje pysznosci.Z brukselka pasuje...pewnie i z kalafiorem czy brokulami jest tez pyszne.
OdpowiedzUsuńA ja jakoś tak odwrotnie do większości chyba naprawdę lubiłam brukselkę jak byłam mała, ale teraz jakoś mi nie wchodzi. Mimo, że mam dobre wspomnienia to jakoś przestał odpowiadać mi jej smak. jednak Twój przepis kusi i może zrobię próbę czy znowu akceptuję smak brukselki? :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
http://polkazprzyprawami.blox.pl
Taki sos jest pyszny i to nie tylko do brukselki, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńSupwr
OdpowiedzUsuń