piątek, 28 stycznia 2011

Biała kapusta zasmażana ..:)

Kulinarna zachcianka mojego męża ,miewa je niezwykle rzadko bo jak już doskonale  wiecie nie  jadłby nic innego jak kurczaka  z ziemniakami , zapijanego zupą pomidorową :)

a tu taka niespodzianka , mąż oznajmia "kochanie zjadłbym kapustę zasmażaną ale wiesz  taką jak mama robiła..." ....

no chłopie drogi a skąd ja mam wiedzieć jaka to jest :)

no nic , szybka notka do teściowej na GG :) ( internet to boski wynalazek) i już mniej więcej wiem ...
nie wiem na ile zbliżyłam się do oreginału , ale wiem jedno , kapusta  jest pyszna , delikatna z nutką cukru, pieprzu i octu , i bardzo kminkowa, rewelacyjna  do każdego mięsa , będę ją robić częściej bo  jest super , a jest zupełnie inna  od tego przepisu wd którego robiło się kapustę  w moim rodzinnym domu:)

małą główkę kapusty posiekać drobno , zalać wodą  z dodatkiem dużej ilośći kminku , ugotować do miękkości w osolonej wodzie , odcedzić zostawiająć ciut wody z gotowania na dnie garnka , zrobić zasmażkę z mąki i tłuszczu dodać do kapusty , teraz doprawić do smaku solą , pieprzem , i  octem , podawać gorącą!!SMACZNEGO

5 komentarzy:

  1. ciekawa ta kapustka. kminek zawsze dodawałam do kiszonej zasmażanej. ale i z białą musi być smacznie;) szczęściarz z Twojego męża, skoro tak sumiennie spełniasz jego kulinarne zachcianki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Parzysz kminek przed dodaniem czy dodajesz wprost? Pytam bo mam zamiar powtórzyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawiarenko kminek dodaje wprost:)

    Malwina spróbuj naprawde dobra ta kapucha:)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. oo, nie znałam takiego sposobu na kapustę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ha kochana,,,taka kapustkie to ja tez robie dla mojego m..ale u niego taka babcia robila..niestety nie dodaje kminku...ale i bez niego jest pyszna...druga wersja jest z kapusty kiszonej ,ale bez dodatku octu...tez pycha!!

    OdpowiedzUsuń