wtorek, 7 sierpnia 2012

Pan Kabaczek i kotlety panierowane z niego :)





Dostałam dziś  od mojej kochanej babci , wielkiego kabaczka !!!!

,moja babcia jak  wiecie jest aniołem ,ale ma  jedną!! wadę :):) ,
a mianowicie przetrzymuje  cukinie,  balkażany , patisony, kabaczki na grządkach tak długo ,aż rosną do gigantycznych  rozmiarów a potem z dumą , rozdaje te kolosy, dziś w przydziale dostał  się jeden mnie :)

Zastanawiałam się co z niego zrobić , bo jest tak duży że nie do zużycia  za jednym razem

, a więc dziś, popularne  u mnie w domu , wegetariańskie kotlety z kabaczka ,

doskonałe do:
 ziemniaczkóww jako dodatek , ale też jako samodzielna przekąska z ketchupem czy sosem czosnkowym,
 no i ważne banalnie proste w  wykonaniu.:)

kabaczka obieram ze skóry  kroje na 1,5 cm plastry , solę , pieprzę ,oprószam oregano i czosnkiem mielonym, zanurzam w rozkłóconym jajku , następnie  w bułce tartej i smażę na rozgrzanej patelni na złoto  z obu stron, GOTOWE!

PS. kabaczek  sam  w  sobie nie ma jakiegoś wyraźnego smaku ,więc jeśli nie boicie się przypraw , po kombinujcie z nimi doprawiając kabaczka  SMACZNEGO

3 komentarze:

  1. Też je bardzo lubię, ja dodaje jeszcze mozarelle pod koniec przypiekania. Super sprawa na sezonowe warzywa :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Mój Tata uwielbia takie kotlety;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie cukiniowe kotlety:)

    OdpowiedzUsuń