piątek, 7 grudnia 2012

Konkurs z cudnymi nagrodami od Kamis !!ZAPRASZAM

Witam Was kochani ,

 jest mi niezmiernie miło ,że mogę Was zaprosić do kolejnego konkursu na moim blogu ,

dziś bawimy się z firmą Kamis !


Żeby wziąść udział w zabawie trzeba odpowiedzieć na banalne  pytanie.


Proszę o podanie potrawy z wykorzystaniem rozmarynu i/lub  tymianku firmy Kamis .

Odpowiedzi zamieszczamy oczywiście w komentarzach, konkurs będzie trwał tydzień.

a 3 zwycięzców dostanie od Kamis zestawy:





Kulinarne Inspiracje Kurczak ze śliwką KAMIS
Kulinarne Inspiracje Polędwiczki z jabłkiem KAMIS
Kulinarne Inspiracje Pikantna wołowina KAMIS
Kulinarne Inspiracje Rozmarynowany kurczak KAMIS

oraz organizer na przyprawy. 







17 komentarzy:

  1. Witam,
    widzę że jestem pierwsza:)
    tak więc proponuję cebulowo-paprykowa tartę z kurczakiem i rozmarynem

    Składniki:
    ciasto:
    3 szklanki mąki
    25 dag masła lub margaryny
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    szczypta soli
    szczypta proszku do pieczenia

    farsz:
    4 cebule
    3 kolorowe papryki
    1 pierś z kurczaka
    3 jajka
    2 ząbki czosnku posiekane
    2 łyżki śmietany 18%
    łyżka ostrej musztardy
    6 łyżek startego żóltego sera
    4 łyżki masła
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki oleju
    3 gałązki rozmarynu
    sól, pieprz

    Składniki podane na ciasto razem zagnieść, gotowe ciasto schłodzić w lodówce a następonie wylepić nim formę do tarty. Nakłuc widelcem w kilku miejscach i podpiec przez 15 minut w 190*C


    Warzywa i mięso opłukać. Kurczaka pokroić na kostki, cebulę na plastry, paprykę na średnie kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć kurczaka, przyprawić solą i pieprzem. Na połowie masła podsmażyć paprykę, przełożyć do miski. Na reszcie masła podsmażyć cebulę i czosnek, dodac do papryki. Do warzyw dodać resztę składników na farsz, przyprawy i posiekany rozmaryn. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Piec około 45 minut w 190*C, pod koniec można posypać jeszcze żółtym serem i rozmarynem. Podawać na ciepło.

    pozdrawiam również ze śląska,

    lena.fulat@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja robię wątróbkę z cebulą i rozmarynem :)

    bookandcooking@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Włoska biała pizza z cienkimi plasterkami ziemniaków z oliwą i rozmarynem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moją prpopzycją całkiem prostą i banalną są ziemniaczki z piekarnika z marchewką polane odrobiną oliwy posypane rozmarynem i czosnkiem granulowanym

    Wykonanie proste:
    marchew i ziemniaki obieramy i kroimy jak kto lubi w frytki księżyce, talarki ziemniaki i marchew wkładamy do do naczynia żaroodpornego polewamy oliwą posypujemy czosnkiem rozmarynem solą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-220 stC i pieczemy ok 40 minut Wspaniały dodatek do dań mięsnych lub jako zamiennik niezdrowych frytek :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam sos ze świeżych pomidorów z tymiankiem i dużą ilością czosnku, a to wszystko z makaronem i piersią z kurczaka pieczoną w folii z rozmarynem,papryką słodką i ostrą.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne nagrody
    chętnie wezmę udział
    podam mój ulubiony przepis z użyciem i tymianku i rozmarynu

    Przepis na Polędwiczki wieprzowe w marynacie musztardowo-miodowej

    Składniki:
    polędwiczki
    sól, pieprz

    Marynata:
    2 łyżki musztardy
    2 łyżki miodu
    tymianek
    majeranek
    ostra papryka(odrobina)
    rozmaryn

    Polędwiczki pokroić na 2-3cm kawałki, lekko rozbić, posolić i dodać trochę pieprzu.
    Zrobić marynatę, wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki. Smażyć po kilka minut z każdej strony.
    ZIoła nadają potrawie niepowtarzalny smak, polecam wypróbować.

    chochliczek30@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Castagnaccio - toskańskiw ciasto kasztanowe.
    250 g mąki kasztanowej
    370 ml wody
    3 łyżki oliwy z oliwek
    50 g orzeszków piniowych
    rozmaryn
    2 łyżki miodu
    szczypta soli
    ew. rodzynki
    Mąkę i sól połączyć z wodą, aby nie było grudek. Dodać oliwę, miód, połowę orzechów. Przełożyć do formy (ciasto powinno być wysokości ok. 1cm). Posypać orzeszkami i rozmarynem. Piec ok. 30 minut w 200 stopniach.
    dan155@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja bym zrobiła zupę cebulową z tymiankiem!
    O taką http://siekierapojajach.blogspot.com/2012/11/rozgrzewajaca-zupa-cebulowa.html

    tylko z większą ilością tymianku nie tylko na grzankach, ale i w zupie.

    Pozdrawiam,
    Zając
    zajackaz@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja bym zrobiła to .. http://kuchnianawzgorzu.pl/chleb/foccacia-z-rozmarynem-czyli-euro-2012/

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja zdecydowałbym się na żeberka według braci Kuroniów - http://www.poszukiwacz-smaku.pl/grillowane-zeberka-z-czerwona-cebula-w-winie/ Są naprawdę świetne!

    konrad@budzyk.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. A ja, jako że ostatnio dopadło mnie eksperymentowanie w kuchni z nowymi smakami przygotowałabym rozgrzewający gulasz z renifera z dodatkiem imbirowego piwa, przyprawiony rozmarynem i tymiankiem. I choć może się to wydawać moją słodką zemstą na czerwonym brodaczu za nietrafione prezenty - uspokajam - mięso nie będzie pochodzić z renifera z jego magicznych sań, a z... supermarketu!

    Składniki:
    * 0,5 kg mięsa z renifera,
    * 1 łyżka masła,
    * 1 łyżka oliwy z oliwek,
    * 2 - 3 plastry chudego boczku,
    * 0,5 szklanki śmietany,
    * kieliszek imbirowego piwa,
    * 0,5 łyżeczki tymianku,
    * 0,5 łyżeczki papryki słodkiej,
    * sól,
    * pieprz,
    * po szczypcie chili, rozmarynu i imbiru.

    Umyte, osuszone mięso z renifera należy pokroić na bardzo cienkie kawałki, lub kupić specjalnie pokrojone wcześniej mięso do gulaszu. Pokrojone mięso natrzeć chili, rozmarynem i imbirem i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. W tym czasie na patelni zarumienić boczek pokrojony drobno, a gdy tłuszcz już się wytopi - zebrać boczek. Pokrojoną drobno cebulę wrzucić na patelnie z pozostałym po boczku tłuszczu, dodać masło i oliwę z oliwek (z oliwy możemy zrezygnować, dając 2 łyżki masła). Gdy cebula ładnie się zarumieni należy dodać mięso, podlać piwem i odrobiną wody lub bulionu. Całość dusić na wolnym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przyprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem i pozostawić na ogniu na około 5 minut. Po tym czasie zagęścić śmietanką. Podawać z ziemniakami, bagietką lub jakimkolwiek dodatkiem, na który mamy ochotę!
    Polecam i smacznego :)

    Pozdrawiam,
    senninha@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio moją ulubioną potrawą z tymiankiem są tymiankowe pieczone ziemniaki. Nie dość, że obłędnie smakują, to jeszcze są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Ziemniaki dokładnie myjemy i przekrawamy na połówki (nie obieramy ich ze skórki!). Każdą połówkę solimy i obficie oprószamy tymiankiem, tak aby tymianek dokładnie przykrył płaską stronę ziemniaka. Układamy je na blasze do pieczenia płaską stroną do spodu, a wierzch ziemniaków smarujemy oliwą. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni C. przez 30-40 minut. Ziemniaki są gotowe gdy widelec łatwo wchodzi w ziemniaki. A do pieczonych ziemniaków proponuję gulasz z jelenia również z tymiankową nutą, ale tym razem smaku nadają mu świeże gałązki tymianku.

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie będę pisać żadnych przepisów bo by strony zabrakło dla mnie przyprawy jak tymianek ,rozmaryn to podstawa dla placków ziemniaczanych ,zupy fasolowej smazonych ziemniaków do kurczaków wszelkich mięś jajka może przyprawiać oraz robić masło z domieszka tymianku w formie kólek czy tymianku oraz innych przypraw taka salaterka urozmaica stół i podniebienie .Tymianek i rozmaryn nie dosyć ze dają smak i oromat ale też zapobiegają wzdęć .Zrobiony napar z tymianku i rozmarynu świetny lek na przeziębienie choć na ciepło wiem że ciężko wypic ale skuteczne .Kąpiele w ziołach bardzo pomagają .A gałazka rozmarynu czy tymianku świezego podana do dekoracji efekt wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  14. Rozmaryn w mojej kuchni króluje na święta. Intensywny aromat nie sprzyja codziennym potrawom. Natomiast tym robionym z zapałem na specjalne okazje służy wyśmienicie.

    Szynka dzicza ze śliwkami i rozmarynem

    Składniki:
    Szynka z dzika ok. 3 kg
    Kilogram warzyw:
    Marchew
    Cebula
    Pietruszka
    Seler
    Por
    20 dag słoniny
    5 dag tłuszczu
    50 g dobrej jakości ginu
    Majeranek
    Rozmaryn
    Sól
    ziarno jałowca
    przyprawa do szynki domowej z jałowcem (KAMIS)
    czosnek
    pół butelki dobrego czerwonego wina
    2 cytryny
    Ziele angielskie
    Liść laurowy
    Tymianek
    Kolendra
    Estragon
    1 szklanka oliwy
    Boczek
    Sól
    Pieprz
    Przygotowanie:
    Warzywa kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach uważając przy tym na palce, każdy z nich jest na wagę złota i z pewnością przyda nam się podczas innych wyzwań kulinarnych, Aby przygotować bejcę wciskamy sok z 2 cytryn, dodajemy pokrojoną skórkę z jednej cytrynki. Dodajemy przyprawy : ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, pokruszony jałowiec, majeranek, tymianek, kolendrę estragon, naszego rozmarynowego króla,a także przyprawę do szynki domowej z jałowcem KAMIS. Kluczową sprawą jest, aby spróbować nasze pyszne winko, czy aby na pewno się nadaje. Próbujemy też gin. I znowu winko. I gin. Kiedy już wystarczy tego próbowania, wracamy do rozmarynowanego gotowania. Następnie wlewamy szklankę oliwy, pół butelki wina (albo tyle ile nam zostało;) ) i jeden kieliszek ginu. Szynkę umieszczamy w naczyniu kamionkowym (najlepiej takim, które jeszcze pamięta wypieki naszej Babci), do którego przenosimy bejcę i pozostawiamy w lodówce na najniższej półce na 2-5 dni, (jeżeli najniższa półka niestety jest pełna proponuję zaprosić koleżanki, które doniosą winko, którego zabrakło a przy okazji pomogą opróżnić ostatnią półkę ze smakołyków ) pamiętając by codziennie rano i wieczorem przekładać szynkę, wówczas równo przejdzie bejcą. Po wyjęciu mięsa z bejcy szpikujemy je słoniną uprzednio natartą w czosnku, w celu uzyskania jak najcieńszych słupków można słoninę lekko zamrozić, bo i taką da się łatwo kroić, do szpikowania wykorzystujemy specjalne igły do nadziewania mięsa, umożliwiające bardzo regularne umieszczenie słoniny. Szynkę należy osolić i dodać preferowanych przez nas przypraw, w szczególności przyprawy do szynki z Jałowcem , pieprzu, majeranku, posypać czerwoną papryką. Jeżeli tak jak Moi Domownicy przepadacie za intensywnymi smakami, proponuję także wykonać pastę z rozgniecionych ząbków czosnku i zmiażdżonych w moździerzu owoców jałowca z obficie posypanym rozmarynem, którą zasmarowuje się szynkę (pamiętajcie jednak o podstawowej zasadzie przetrwania: jeśli inni jedzą czosnek, należy również do nich dołączyć, inaczej zapach będzie dla nas zabójczy;) ). Tak przyprawioną szynkę obkładamy plastrami boczku i pieczemy do miękkości, co jakiś czas polewając ją sokiem z niej wypływającym oraz wrzątkiem, którym na początku pieczenia należy podlać pieczeń. Pod koniec pieczenia należy zdjąć z szynki boczek i nadać jej złocisty kolor, można do tego wykorzystać cukier, posypując delikatnie pieczeń cukrem. Tak przygotowaną pieczeń pozostawiamy do ostygnięcia w piecu, dzięki temu pieczeń będzie bardziej soczysta. Jeżeli w domu biegają Łasuchy, nie spuszczać pieczeni z oczu nawet na minutę! Gdy będzie już zimna należy ją pokroić w plastry i schować jak najgłębiej, jeśli ma doczekać świąt. Z cieczy która powstała podczas pieczenia należy wykonać sos, w którym podgrzewa się plastry pieczeni i tak przygotowane podaje na stół. Zaraz, zaraz … a gdzie jest pieczeń, którą schowałam??
    Pozdrawiam smacznie,
    DD
    dagus90@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis na penne z polędwiczkami i tymiankiem w sosie śmietanowo-serowym:

    - 150-200g makaronu z pszenicy durum
    - 250g polędwiczki wieprzowej
    - 1/3 małego kartonika słodkiej śmietanki 18%
    - pół opakowania sera camembert
    - kilka gałązek świeżego tymianku
    - sól, pieprz, chilli


    Makaron ugotuj al dente.
    Polędwiczkę pokrój na cienkie plasterki. Przypraw solą, pieprzem i chilli. Podsmaż na oleju na patelni, aż kawałki będą miękkie a powstała woda odparuje. Zdejmij mięso z patelni, umyj ją i postaw z powrotem na ogniu. Wlej śmietankę i pokrojony camembert. Gdy się lekko rozpuści, dodaj polędwiczki, ugotowany makaron i posiekany tymianek. Wyłóż na talerz, skrop oliwą.

    whiness@o2.pl
    oliwa

    OdpowiedzUsuń
  16. Smakowity łosoś w lekko pikantnym, intensywnym w smaku zielonym pieprzu. Bogaty smak ryby w połączeniu z kremowym, limonkowo-tymiankowym aromatem.
    (3 porcje)
    300 g spaghetti
    120 g serka (np. ricotty)
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    3 łyżki wody z gotowania makaronu
    skórka z wyszorowanej i sparzonej limonki
    sok z połowy limonki (lub więcej jeśli lubisz)
    ¾ łyżeczki tymianku
    łyżeczka zielonego pieprzu rozgniecionego w moździerzu
    400 g łososia w całości z odciętą skórą
    łyżka oleju
    sól morska
    Łososia natrzyj solą morską oraz zielonym pieprzem. Odstaw.
    Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
    Na rozgrzaną patelnię wlej olej, a gdy będzie gorący, włóż na niego łososia. Smaż 4 minuty z jednej strony, a następnie przełóż na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
    W czasie gdy łosoś się smaży wymieszaj ricottę z jogurtem, skórką i sokiem z limonki oraz tymiankiem. Wymieszaj całość z odcedzonym makaronem i 3 łyżkami wody z jego gotowania. Dopraw do smaku solą.
    Przełóż łososia na deskę i podziel go na 3 części.
    Na talerze wyłóż makaron, a na niego połóż łososia. Udekoruj świeżym tymiankiem i podaj.

    mhadrys@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  17. Tymianek dodałabym do zapiekanki - w naczyniu żaroodpornym układamy ugotowany makaron, kilka plasterków salami, pomidor, oprószamy tymiankiem, dodajemy pół puszki fasoli i kukurydzy, na to kładziemy mozzarellę:) Zapiekamy.

    OdpowiedzUsuń