sobota, 13 lipca 2013

Udka z kurczaka po śląsku!!




Miałam dziś ochotę na jakieś inne udka niż zwykle ,
 poprzeglądałam zaprzyjaźnione blogi i nic specjalnego nie wpadło mi w oko ,
 postanowiłam wziąść sprawę w swoje ręce i zrobić po  swojemu co mi fantazja podpowiadała:):)


Udka zamarynowałam w ketchupie i to był strzał w 10 tkę :):) a wierzchnia panierka z bułki tartej dopełniła dzieła .


Genialnie dobre i proste z zrobieniu !!


4 udka opłukać , osuszyć , opruszyć solą , pieprzem , ziołami prowansalskimi
4 łyżki ketchupu wymieszać z 2 łyżeczkami ulubionej musztardy , tym mixem dokładnie nasmarować udka , najlepiej zostawić do przegryzienia na kilka godzin.
udka przełożyć do naczynia żaroodpornego i dokładnie po wierzchu posypać bułka tartą ,przykryć folia aluminiową , wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem ok 45 min , następnie zdjąć folię i piec jeszcze ok 30 min do zrumienienia wierzchu.

Ja podałam z  ziemniaczkami i sosem serowym , ale o sosie będzie w następnym poście ,

SMACZNEGO !!

4 komentarze: