sobota, 13 lipca 2013
Udka z kurczaka po śląsku!!
Miałam dziś ochotę na jakieś inne udka niż zwykle ,
poprzeglądałam zaprzyjaźnione blogi i nic specjalnego nie wpadło mi w oko ,
postanowiłam wziąść sprawę w swoje ręce i zrobić po swojemu co mi fantazja podpowiadała:):)
Udka zamarynowałam w ketchupie i to był strzał w 10 tkę :):) a wierzchnia panierka z bułki tartej dopełniła dzieła .
Genialnie dobre i proste z zrobieniu !!
4 udka opłukać , osuszyć , opruszyć solą , pieprzem , ziołami prowansalskimi
4 łyżki ketchupu wymieszać z 2 łyżeczkami ulubionej musztardy , tym mixem dokładnie nasmarować udka , najlepiej zostawić do przegryzienia na kilka godzin.
udka przełożyć do naczynia żaroodpornego i dokładnie po wierzchu posypać bułka tartą ,przykryć folia aluminiową , wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem ok 45 min , następnie zdjąć folię i piec jeszcze ok 30 min do zrumienienia wierzchu.
Ja podałam z ziemniaczkami i sosem serowym , ale o sosie będzie w następnym poście ,
SMACZNEGO !!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Musiały być przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńzapowiadają się super!
OdpowiedzUsuńsą super , polecam zrobić :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMyślę ze obiadek był pyszny.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń