niedziela, 6 kwietnia 2014

Brownie :)



Co jeśli w środku nocy zachce Nam się coś obłędnie dobrego, czekoladowego, kalorycznego?
No jak to co , pieczemy ....
Ja odmierzam składniki , mąż  miesza , piekarnik piecze , święta trójca :)


Ciasto wychodzi niziutkie jak to brownie , ale grzesznie czekoladowe , miękkie , obłędne w smaku.


115g masła
100g czekolady
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1/4 łyżeczki soli
2 jajka


Masło i czekoladę roztopić w garnku do uzyskania jednolitej masy (uważać, żeby się nie przypaliło, najlepiej po prostu mieszać ciągle).
Zdjąć z palnika, ostudzić lekko, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać, bądź zmiksować. Ja nie mam tutaj miksera, więc dodawałam po trochu dokładnie mieszając.
Masę przelać do małej formy (zalecana 20x20cm).U mnie forma na tartę
Piec w 160 stopniach przez 30/35 minut.

1 komentarz:

  1. Od bardzo dawna lecz za bardzo to nie wiem od jak dawna, ale za każdym razem uwielbiałam wcinać wszystko to co jest czekoladowe. Zdecydowanie na ten moment odpowiada mi pieczenie brownie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ i jeśli tylko mam czas to jak najbardziej staram się je przyrządzić. Moja cała rodzina uwielbia zajadać się mocno czekoladowym deserem i moje maluchy pytają się kiedy znów zrobię takie pyszne ciasto.

    OdpowiedzUsuń